Russisch passagiersvliegtuig neergestort in Oekraïne

Icoon BuitenlandsEen Russisch passagiersvliegtuig met aan boord zeker 154 mensen is dinsdagmiddag neergestort in het oosten van Oekraïne. Zeker 30 mensen zijn om het leven gekomen. Het toestel was onderweg van vakantieoord Anapa in het zuiden van Rusland naar de noordelijke stad Sint-Petersburg.

Er bestaat onduidelijkheid over het aantal inzittenden. De Oekraïense autoriteiten spreken over 154 inzittenden, terwijl Rusland meldt dat er 160 passagiers en tien bemanningsleden aan boord waren.

Volgens het ministerie van Rampenbestrijding in Oekraïne ligt de Toepolev-154 van de maatschappij Poelkovo Airlines brandend op de grond, ongeveer 45 kilometer ten noorden van de stad Donetsk. Het toestel zond om 13.37 uur (Nederlandse tijd) een noodsignaal uit. Twee minuten later verdween de Toepolev van het radarscherm.

Ernstige turbulentie kan de oorzaak zijn van de vliegramp, zei het hoofd van de Russische luchtverkeersleiding tegen het Russische persbureau Interfax. Een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Rampenbestrijding meldde dat er op een hoogte van 10.000 meter brand uitbrak in het toestel, waarop de bemanning besloot een noodlanding te maken.