Soumaya S. zal burka niet afdoen in rechtszaal

Soumaya S., de vrouw van veroordeeld Hofstadgroeplid Nouredinne el F., en samen met hem en Samir A. verdachte in de zogenaamde Piranha-zaak, zal in oktober tijdens de rechtszitting weigeren om haar burka af te doen. Haar advocaat Victor Koppe liet dat deze week tijdens een pro-forma zaak weten.

De Rotterdamse rechtbank besprak woensdag hoe de zaak tegen de 24-jarige Soumaya verder moet gaan en welke getuigen er nog moeten worden gehoord. Zelf was de Haagse moslima niet aanwezig in de rechtszaal, mede omdat ze haar burka niet wenste af te doen. Omdat ze in afwachting van haar zaak is vrijgelaten, was haar aanwezigheid ook niet verplicht.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Soumaya S. er nu van dat ze samen met Samir A. aanslagen heeft voorbereid. Volgens de AIVD is ze ''erg radicaal''. Er zijn overigens geen richtlijnen voor gezichtsherkenning in een rechtszaal. Het kan hoogstens in het nadeel uitvallen van een verdachte als die weigert zijn gezichtsuitdrukking aan een rechter te laten zien, aldus een woordvoerder.

In 2005 werd Soumaya al veroordeeld tot 6 maanden celstraf wegens verboden wapenbezit. Die heeft ze inmiddels uitgezeten.