Frankrijk en VS opnieuw oneens

Icoon Oorlog De Verenigde Staten en Frankrijk zijn het opnieuw oneens geworden over de VN-ontwerpresolutie die de oorlog tussen IsraŽl en Hezbollah in het Midden-Oosten moet beŽindigen. Libanon en de Arabische Liga hadden de vorige ontwerptekst, waar de VS en Frankrijk wel beide achter stonden, als gebrekkig afgewezen. De Arabische Liga wil dat in de resolutie opgenomen wordt dat IsraŽl zich direct terugtrekt uit Libanees grondgebied.

Frankrijk heeft er geen moeite mee om de Arabische Liga tegemoet te komen, maar de Verenigde Staten wel. De VS vrezen dat de terugtrekking van IsraŽl zal leiden tot een machtsvacuŁm in het gebied. De VS denken dat Hezbollah optimaal zou kunnen profiteren van dat machtsvacuŁm. Libanon heeft beloofd 15.000 militairen te sturen naar het gebied, maar de VS geloven niet dat het Libanese leger de baas kan zijn over Hezbollah. In het verleden was het leger van Libanon ook niet sterk genoeg om de touwtjes in handen te krijgen in het gebied.

De Franse president Jacques Chirac bevestigde dat de VS "kennelijk bedenkingen hebben" bij een wijziging van de VN-resolutie. Hierdoor duurt het langer voordat er een werkbare resolutie op tafel komt. Eerst zullen er opnieuw onderhandelingen plaats moeten vinden tussen beide landen. De Amerikaanse VN-ambassadeur John Bolton wilde niet zeggen wanneer hij een stemming in de VN-Veiligheidsraad verwacht. "Dat is moeilijk te zeggen". Eerder sprak de Amerikaanse minister Condoleezza Rice nog over enkele dagen. Frankrijk en de VS moeten het beide eens zijn met het plan, omdat zij beide permanente leden van de VN-Veiligheidsraad zijn. Zij kunnen alle resoluties blokkeren met hun veto-recht.

De Qatarese minister sjeik Hamad bin Jassem bin Jabr al-Thani vindt het goed dat in de vorige resolutie de beŽindiging van alle aanvallen van beide partijen geŽist werd. Hij vindt het echter bezwaarlijk dat IsraŽl wel toegestaan is om militair te reageren op raketaanvallen van Hezbollah.