Tot 7 jaar eis tegen Ajax-hooligans

JustitieHet proces tegen de eerste 17 Ajax-hooligans die betrokken waren bij de aanval in februari op het honk van ADO-supporters, is gisteren afgerond. Over twee weken volgen de uitspraken. De hoogste straf die afgelopen week geëist werd, was 7 jaar. Dat was tegen een 19-jarige inwoner van Utrecht, die een brandbom in het supportershonk zou hebben gegooid.

Gisteren stond één van de vermeende leiders van de Ajax-hooligans terecht. Deze André 'Rieux' S. uit Hilversum, die gewoonlijk optrad als deejay in het Amsterdamse supportershome, wordt door het OM gezien als een der leiders van de zwaarbewapende hooligans, die beoordeeld moeten worden als criminele organisatie. Tegen hem werd 5 jaar geëist wegens het mede-organiseren van de aanval. Zelf ontkent hij. Hij zou nooit bij het ADO-honk zijn geweest, maar volgens de officier van justitie staat hij op videobeelden die in Den Haag zijn gemaakt.

De 28-jarige Johan K. uit Hoorn, die bij wijze van inleiding van de bestorming met een zware vuurwerkbom het tiental ADO-fans al de stuipen op het lijf zou hebben gejaagd, hoorde een straf van 4 jaar eisen, waarvan één jaar voorwaardelijk

'Een stel agressieve idioten'
Vrijwel alle verdachten die deze week voor de rechter stonden, moeten volgens het Openbaar Ministerie schuldig worden bevonden aan het medeplegen van brandstichting, poging tot zware mishandeling, poging tot doodslag en openlijke geweldpleging.

Rechtbankpresident mr. O. van der Burg zei gisteren dat het beeld dat van de Ajax-hooligans opdoemt, er een is van ''een stel agressieve idioten die met knuppels om zich heen gingen slaan, erop los ramden en mensen verwondden''.

Het OM wil het overigens niet bij de 17 hooligans laten zitten die deze week terechtstonden. Ze wil nog 25 man laten berechten.