Rita Verdonk in gesprek met rechts

PolitiekVVD-minister Rita Verdonk heeft achter de schermen gesproken met partijleider Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam, zo kopt De Telegraaf vandaag op de voorpagina. Het gesprek vond plaats tijdens een lunch op een geheime lokatie. Tijdens dat gesprek zou Verdonk gezegd hebben dat ze ook LPF-Kamerlid Joost Eerdmans wil benaderen.

Volgens ingewijden was het gesprek in eerste instantie bedoeld om te kijken of Pastors en Eerdmans op de VVD-kar zijn te trekken, om daarmee de rechterflank af te dichten. Maar tijdens de lunch is volgens directbetrokkenen ook de optie besproken dat Verdonk en Pastors buiten de VVD om met een eigen partij aan de komende verkiezingen gaan meedoen.

Verdonk: ik blijf bij VVD
Verdonk zegt in een reactie dat ze inderdaad met Pastors heeft gesproken, maar ze ontkent met klem dat zij een nieuwe partij wil beginnen. Ze blijft gewoon bij de VVD. Verder wil zij geen mededelingen doen over de inhoud van het gesprek. Ze heeft bovendien gisteravond de VVD-top verzekerd dat ze niet van plan is met Pastors of anderen in zee te gaan.

Volgens Verdonk voert ze wel vaker vertrouwelijke gesprekken met politici. Onlangs nog met GroenLinks-aanvoerster Femke Halsema en binnenkort praat zij met onafhankelijk Kamerlid en oud-VVD'er Geert Wilders.

Marco Pastors zegt in een reactie dat ''alle opties nog openliggen; het kan nog alle kanten op.'' Hij wil niet zeggen welke scenario's allemaal zijn besproken.De Telegraaf van vandaag