Griffith (VVD) komt weer in de Kamer

Laetitia GriffithWe meldden gisteren al dat het mogelijk zou gaan gebeuren, en vandaag is het reeds zover: Het Amsterdamse VVD-gemeenteraadslid Laetitia Griffith wordt weer lid van de Tweede Kamer. Ze neemt de plaats in van de deze week opgestapte Ayaan Hirsi Ali.

Griffith stapte zelf vorig jaar juni uit de Kamer om de gevallen VVD-wethouder Frits Huffnagel op te volgen. De politica van Surinaamse komaf, door veel VVD'ers een glanzende carrière toegedacht, werd ingezet als lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart; ze behaalde echter een teleurstellend resultaat.

Als gevolg van het verlies keerde de VVD niet terug in het Amsterdamse college. Hierdoor kon Griffith geen wethouder worden. Bovendien werd ze ook nog eens gepasseerd als fractieleider, waardoor ze min of meer vier jaar gedoemd was tot een raadslidschap.

Belofte
Opmerkelijk is dat Griffith had beloofd haar termijn als gemeenteraadslid te zullen uitdienen. Om die reden wilde ze nu zowel Kamerlid als raadslid zijn. De Amsterdamse VVD-fractie vond dat echter geen goed idee. Vandaar dat ze de raad nu alweer verlaat.

Per 1 juni is Griffith weer fulltime Kamerlid.