Kabinet voor verbinding A6 naar A9

Icoon BinnenlandsHet kabinet heeft zich gisteren uitgesproken voor een snelweg die de bestaande snelwegen A6 en A9 met elkaar moet verbinden. Deze weg is omstreden, omdat de verbinding de natuurgebieden het Gein en het Naardermeer zal aantasten. D66, de SP en GroenLinks hebben zich uitgesproken tegen de nieuwe weg.

De verbinding is nodig omdat de snelwegen tussen Schiphol en Almere dichtslibben. Het alternatief is de bestaande wegen (A1 en de A9 door Amsterdam-Zuidoost) verbreden, maar hier voelt het kabinet minder voor. Minister Peijs van Verkeer heeft met haar collega Dekker (Ruimtelijke Ordening) afgesproken dat de Naardermeervariant er moet komen. De aantasting van de natuurgebieden zal worden opgelost door gedeeltelijke ondertunneling. Hoeveel er wordt ondertunneld, is nog onduidelijk.

Eén van de grootste criticasters van de weg is de Naardense burgemeester Peter Rehwinkel. Onlangs nodigde hij zijn Almeerse collega Annemarie Jorritsma, een groot voorstander, nog uit om een nacht met hem op een bootje op het Naardermeer door te brengen, zodat ze zelf kon merken 'hoe uniek het Naardermeer is'. Rehwinkel is bang dat met ondertunneling water wegtrekt. Dit zou gevolgen hebben voor aantal zeldzame vogelsoorten. Volgens de Naardense burgemeester denken alle gemeenten in de regio en de provincies Noord-Holland en Utrecht hetzelfde erover.

Verbindingsweg A6 naar A9
De nieuwe verbinding A6 - A9 wordt deels ondertunneld