VVD doet niet meer mee in Wassenaar

Icoon PolitiekEen opmerkelijke politieke gang van zaken in Wassenaar. De VVD, die tientallen jaren de politiek in de elite-gemeente domineerde en ook na de laatste verkiezingen nog de grootste was, is door de andere partijen veroordeeld tot de oppositie. De zes liberalen zijn de enige oppositieleden in Wassenaar, de vijf andere partijen vormen namelijk gezamenlijk het nieuwe bestuur.

De VVD zakte bij de laatste verkiezingen van elf zetels (een meerderheid) naar zes zetels. Dit kwam door nieuwkomer Wat Wassenaar Wil (WWW), nota bene een afsplitsing van de VVD, die in één keer eveneens zes zetels haalde en maar dertig stemmen minder had. Met CDA, PvdA, GroenLinks en D66 gaat WWW het nieuwe college vormen. De VVD werd al snel bij de onderhandelingen buitenspel gezet.

Overigens heeft de VVD haar stem in het lokale bestuur nog niet helemaal verloren, aangezien ze in waarnemend burgemeester Luigi van Leeuwen nog een vertegenwoordiger heeft. Het gesloten coalitieakkoord zegt uit te gaan van een gedegen en strak financieel beleid, geen lastenverzwaring voor de burgers en een open en helder bestuur.