EP wil meer subsidie 'Europagevoel'

Icoon Europa Het Europees Parlement wil meer subsidie voor het promoten van het Europees burgerschap. Het Europees Parlement wil hiervoor meer geld vrijmaken, dan de Europese Commissie en de lidstaten ervoor over hebben. De laatste drie jaar was er 73 miljoen euro subsidie beschikbaar. Het Europees Parlement wil nu 291 miljoen euro vrijmaken voor de komende zeven jaar.

Dit geld wordt besteed aan allerlei activiteiten die het Europagevoel van Nederlanders en andere inwoners van de Europese Unie kan versterken. Zo worden er stedenbanden, projecten van maatschappelijke organisaties en internationale ontmoetingen van gefinancierd. Amateursportclubs kunnen bijvoorbeeld een toernooi organiseren met ploegen uit Turkije, IJsland of KroatiŽ.

"De Europese Unie maakt momenteel een moeilijke periode door", aldus een toelichting op het besluit. "Steeds meer burgers zetten vraagtekens bij de instellingen van de EU en de snelle uitbreiding van de Unie". PvdA-EuroparlementariŽr Emine Bozkurt vindt de uitbreiding van deze programma's erg belangrijk. "Dit soort leuke dingen als stedenbanden spreken veel mensen aan. De aanvragen zijn altijd groter dan de budgetten". Ze vindt dat het Europees burgerschap aanvullend moet zijn op de huidige nationaliteit.