Voorzitter GroenLinks stapt op

Icoon PolitiekAls gevolg van het ongedaan maken van het royement van senator Sam Pormes, heeft de voorzitter van GroenLinks, Herman Meijer, besloten zijn functie neer te leggen. Dit werd bekend na het spoedberaad dat de partijtop van GroenLinksvandaag in Utrecht had.

Met 30 van de 56 stemmen maakte de partijraad afgelopen zaterdag het royement ongedaan. Meijer zegt dit te zien als een motie van wantrouwen. Hoewel het besluit van de partijraad door het voltallige partijbestuur wordt betreurd, heeft de rest van het bestuur op verzoek van Meijer besloten om aan te blijven. Femke Halsema, de partijleider van GroenLinks, heeft aangegeven Meijers besluit "te betreuren, maar te respecteren." Ook voor het aanblijven van de rest van het bestuur zei ze veel respect te hebben.

Overigens heeft de Eerste Kamerfractie van GroenLinks aangegeven niet meer met Pormes te willen samenwerken. De fractie kan Pormes niet tot opstappen dwingen, maar hoopt dat hij zijn zetel ter beschikking zal stellen. Pormes heeft laten weten hierover na te zullen denken.

Update 0:01
Later op zondag is bekend geworden dat Pormes niet van plan is zijn zetel in de Eerste Kamer op te geven.