Peijs: minister met hoofddoek goed idee

CDA-minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat zou het een goed idee vinden als er, in een nieuw Nederlands kabinet, een minister met hoofddoek zou plaatsnemen. Volgens de CDA-bewindsvrouw is een hoofddoek namelijk helemaal geen vrouwonderdrukkend kledingstuk (iets wat ze eerder nog wel vond), maar geeft het islamitische vrouwen juist grote vrijheid. De minister zegt in een interview met De Telegraaf dat ze van gedachten veranderde na een bezoek aan de conferentie Vrouwen als wereldleiders in Abu Dhabi, waar 1.200 vrouwen uit 87 landen bijeen waren.

Peijs: ''Het dragen van een hoofddoek is natuurlijk cultureel bepaald. En zo voelen die vrouwen dat ook, want zo beleven zij hun religie. Daarnaast biedt een hoofddoek juist kansen voor vrouwen in sommige islamitische landen, die zonder hoofddoek anders het huis niet uit mogen.'' Een vrouwelijke minister met een hoofddoek zou volgens Peijs ook de herkenbaarheid van het kabinet vergroten. Het moet dan wel iemand zijn die om haar capaciteiten wordt uitgekozen en ''geen excuustruus''.

Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD) noemt de uitlatingen van Perijs belachelijk: ''De minister heeft gelijk wanneer ze zegt dat de hoofddoek in bepaalde Arabische landen bijdraagt aan de vrijheid van de vrouw. Ze mogen zich gesluierd wel vertonen in het openbare leven en zonder hoofddoek niet. Dat komt omdat de vrouw daar als lustobject wordt beschouwd, die zich alleen in familiekring aan mannen helemaal mag tonen. Maar hier in Nederland is de vrouw volledig geaccepteerd. Ik zie dus niet in hoe de hoofddoek in Nederland bijdraagt aan de vrijheid van vrouwen.''

Een minister met een hoofddoek zou Hirsi Ali helemaal iets vreemds vinden: ''het zou een verkeerd signaal afgeven door de seksuele moraal uit de Arabische landen in Nederland over te nemen.'' Een met een hoofddoek getooide bewindsvrouw zou aangeven dat ook mannelijke Nederlandse ministers zich kennelijk niet kunnen inhouden en dat de minister daarom een hoofddoek moet dragen uit zelfbescherming.