Nog geen verbod op dragen burka

Gisteren is er in het kabinet gesproken over een verbod op het dragen van een burka (of burqa danwel boerka), het allesverhullende islamitische gewaad dat sommige moslima's dragen; alleen de ogen zijn zichtbaar en soms zitten die zelfs achter een gaasje. Minister Rita Verdonk van Integratie legde het kabinet een aantal opties voor, maar ze kreeg de neuzen niet één kant op. Ze gaat nu weer een en ander veranderen aan haar voorstellen.

Het verbod op de burka is een wens van een meerderheid (CDA, VVD, LPF, Nawijn en Wilders ) in de Tweede Kamer. Die nam eind december een motie van Geert Wilders aan, om te komen tot een verbod op het dragen van het islamitische kledingstuk in de openbare ruimte.

De VVD-bewindsvrouw had vorig jaar in de Kamer al laten weten dat een algemeen verbod juridisch waarschijnlijk niet haalbaar is. Zij richt zich daarom op specifieke situaties, zoals een verbod op het dragen van het gewaad in de zorg of het onderwijs of in bepaalde gebieden of op bepaalde momenten om veiligheidsredenen.

Minister Alexander Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing liet zich eerder al negatief uit over een burkaverbod. Dat is volgens hem in strijd met de in de Grondwet vastgelegde vrijheid van godsdienst. Juristen verschillen van mening over de haalbaarheid. Moslimorganisaties zijn tegen een verbod omdat het meer symboolpolitiek zou zijn dan dat het iets bijdraagt aan de strijd tegen radicalisering. Bijna niemand draagt een burka, zo zeggen de vertegenwoordigers van de islamitische gemeenschap.