'Crash' wint belangrijkste Oscar

Icoon FilmDe belangrijkste Oscar is vannacht naar de film 'Crash' van regisseur Paul Haggis gegaan. Daarnaast kreeg de film nog twee Oscars voor beste originele script en montage. In totaal was 'Crash' voor zes Oscars genomineerd. De grote favoriet, de film 'Brokeback Mountain', sleepte ook drie filmprijzen in de wacht. De film won in de categoriën beste regie, beste bewerkte script en beste muziek. Deze film had in totaal acht nominaties.

Beide films waren omstreden. 'Crash' geeft namelijk een kritische blik op de rassenconflicten in Amerika. Brokeback Mountain gaat over de omstreden liefde tussen twee cowboys in de jaren zestig. Crash-producer Cathy Schulman bedankte de andere genomineerden dan ook voor hun bijdrage aan deze ommezwaai in politiek correct Hollywood.

Overige prijzen waren onder andere voor Philip Seymour Hoffman. Hij kreeg een Oscar voor beste mannelijke rol en Reese Witherspoon was de beste actrice. De Nederlands-Palestijnse film Paradise Now is niet in de prijzen gevallen. De film won eerder wel een Golden Globe.