De Roy wil met dna aantonen dat Oranjes 'onwettig' zouden zijn

AlgemeenDe bijna ex-echtgenoot van prinses Margarita, Edwin de Roy van Zuydewijn, wil via dna-onderzoek aantonen dat koningin Beatrix geen wettig staatshoofd zou zijn. Daartoe heeft in de zomer van 2003 Margarita vrijwillig een haarlok, speeksel en een kledingstuk afgestaan. Het onderzoek wordt geleid door dna-deskundige Peter Nugter, bekend als voorman van de Republikeinse Socialisten.

Het verhaal wordt bevestigd door zowel Nugter als De Roy van Zuydewijns advocaat mr. Pim de Vos. Volgens De Vos heeft de prinses het materiaal indertijd overhandigd na adviezen te hebben ingewonnen van diverse hoogleraren. Nugter zegt ook de beschikking te hebben over genetisch materiaal van andere leden van de koninklijke familie.

De Roy van Zuydewijn wil de gegevens van het dna-onderzoek presenteren in een boek dat 'de monarchie op haar grondvesten moet doen schudden'. De Roy beweert ook in het bezit te zijn van in het geniep gemaakte bandopnames van beraad binnen de koninklijke familie en van opnames met bezoeken van Margarita aan koningin Beatrix. Hij heeft het zelf al over 'Beatrixgate'.

Aftreden
Volgens de grondwet moet het koningschap worden vervuld door de wettige opvolgers van koning Willem I, Prins van Oranje-Nassau. ''Als dit niet het geval blijkt te zijn, zou koningin Beatrix moeten aftreden. Ik kan me voorstellen dat de Koningin en andere leden van de koninklijke familie ook dna afstaan, zodat alle twijfel kan worden weggenomen'', aldus advocaat De Vos.

Sommige Grondwetdeskundigen noemen de bewering over het aftreden echter nogal vergezocht, omdat de Oranjes staatsrechtelijk gezien hun positie zouden behouden.