'Peilingen De Hond kloppen van geen kant'

EnquêteVolgens twee onderzoekers van TNS/NIPO deugen de opiniepeilingen van Maurice de Hond niet. In een opiniestuk in de Volkskrant beweren P. Kanne en R. Frerichs dat De Hond de ondervraagden voedt met eenzijdige informatie.

Aanleiding voor de beschuldiging is een enquête van De Hond van vorige week, naar de kansen van de Rotterdamse wethouder Marco Pastors in politiek Den Haag; 30% van de Nederlanders ziet hem volgens die peiling als een politieke aanwinst. De onderzoekers van TNS/NIPO, wat overigens een concurrent van De Hond is, daarover: ''Dit is het antwoord op een vraag die uitvoerig wordt ingeleid met Pastors' uitlatingen over criminaliteit onder moslims. Er wordt niet verteld dat Pastors het college had moeten beloven geen uitspraken te doen over moslims, omdat zijn collega-wethouder van integratie, Leonard Geluk, zijn werk anders niet kon doen''.

De Hond doet de verwijten van de TNS/NIPO-onderzoekers af als stemmingmakerij: ''Als ze vinden dat mijn onderzoek niet klopt, moeten ze dat onderbouwen met een ander onderzoek. Nu kan ik er niks mee.'' Op BNR Nieuwsradio liet Maurice de Hond vanochtend bovendien weten dat hij bij de aangegeven vraag wel heeft vermeld dat Pastors al eerder had moeten beloven geen opmerkingen over moslims meer te maken. Volgens een getergde De Hond zijn de heren onderzoekers wellicht verdoofd geweest van een weekend vol drugs en drank, toen ze het artikel over hem schreven.