NOS en Talpa in de clinch over tv-rechten

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

NOSDe NOS en Talpa liggen met elkaar overhoop over uitzendrechten voor televisie. In het programma 'NOS Studio Voetbal' was afgelopen zondag de omstreden penalty in de wedstrijd PSV-Ajax te zien. De rechten voor het uitzenden van die beelden ligt echter sinds dit seizoen bij Talpa. Volgens de NOS zendt Talpa in het programma 'Linda & Beau' beelden uit waarvan de rechten bij de publieke omroep liggen. "Voor het uitzenden in het programma NSE hebben we een deal, daarvoor wordt betaald door Talpa. Maar dat gebeurt niet in Linda & Beau en daarover hebben we meermalen - ook per brief - geklaagd", zo zegt adjunct-directeur J. de Jong van de NOS. De omroep besloot daarop dan ook beelden voor het voetbalprogramma te gebruiken van Talpa.

Talpa gaf geen gevolg aan de klachten die de NOS eerder al indiende over het gebruik van de rechten. "Als Talpa doorgaat met het onbetaald uitzenden van onze beelden, doen wij hetzelfde. Zero-tolerance. Van ruzie is wat mij betreft geen sprake, wel van een gezonde rivaliteit", aldus De Jong. Talpa is kwaad op de NOS. "Ik kan me er ongelofelijk boos over maken. Op de radio schendt de NOS constant afspraken over het uitzenden van Oranje-duels, waarvan wij de rechten bezitten. Als je spreekt over 'lik-op-stuk' moet je zelf zonder zonden zijn. Ik vind het allemaal te kinderachtig voor woorden", zo zegt een woordvoerder van de commerciŽle zender.

Of de zaak nog een staartje krijgt is onduidelijk. Volgens De Jong is er niets aan de hand als Talpa zich vanaf nu weer aan de afspraken gaat houden.