Zalm: Lek Miljoenennota zit in Tweede Kamer

Degene die de Miljoenennota heeft gelekt, moet in de Tweede Kamer zitten, zo schrijft minister van FinanciŽn Gerrit Zalm op zijn weblog. Afgelopen dinsdag bleek dat het RTL Nieuws de nota opnieuw vroegtijdig in handen kreeg, vorig jaar was dit ook al het geval. De inhoud hiervan hoort eigenlijk pas op Prinsjesdag (dinsdag 20 september) bekendgemaakt te worden.

"Uit citaten en foto's van het RTL Nieuws blijkt dat het gaat om een versie inclusief het voorwoord. De eerste versie met een voorwoord is het exemplaar dat dinsdagochtend in 14-voud vertrouwelijk naar de Tweede Kamer is gegaan en is verschaft aan de fractievoorzitters en de voorzitter van de commissie Rijksuitgaven. Andere exemplaren van deze versie zijn niet gedistribueerd. De koningin, de minister-president en ik hebben hem zelfs niet", aldus schrijft Zalm.

Wie de exacte schuldige is, kan Zalm echter niet zeggen. De in de Kamer afgeleverde exemplaren waren weliswaar gewaarmerkt met de initialen van de rechthebbende, maar deze werden door RTL en dagblad Metro, dat de stukken ook in handen kreeg, buiten beeld gehouden.

Degene die de stukken heeft afgeleverd bij de fractievoorzitters, Suzanne van Kleef, is volgens Zalm in ieder geval niet de 'dader'. "Voor haar steek ik niet alleen mijn hand in het vuur, maar ben ik bereid de brandstapel op te gaan", aldus Zalm. Eerder deze week toonde Tweede-Kamervoorzitter Weisglas zich ontstemd over de suggestie dat een lid van de Tweede Kamer de stukken gelekt zou hebben. Hij meent dat er vele exemplaren in omloop waren.