'Peter R. de Vries moet af van rechts imago'

Peter R. de VriesWannabe-politicus en misdaadjournalist Peter R. de Vries moet iets doen aan zijn rechtse imago. Dat zegt onderzoeker Remco Frerichs van TNS NIPO. De kiezer associeert De Vries met rechts, maar daar valt door concurrentie van onder meer Geert Wilders maar nauwelijks politieke winst te halen.

De PRDV, de partij van De Vries en Jan Nagel (ex-Leefbaar Nederland), komt in de laatste NIPO-peiling niet verder dan drie zetels. In recentere peilingen van bureau Interview/NSS en Peil.nl van Maurice de Hond scoort De Vries nog slechter; respectievelijk nul en ÚÚn zetel. In het rechtse kamp valt ook waarschijnlijk niet meer zoveel te halen. "In die vijver vissen er al veel. Hij zou links van het midden moeten gaan zitten", aldus Frerichs. Het kiezerspotentieel van de PRDV komt vooralsnog niet verder dan maximaal zeven zetels, fors minder dan de minimaal twintig zetels die De Vries in het vooruitzicht denkt te hebben.

In bepaalde opzichten noemt Peter R. de Vries zichzelf 'links'. Zo is hij tegen de doodstraf, noemt hij zichzelf republikein en is hij tegen het principe van erfopvolging. "Zijn insteek lijkt goed", vindt Frerichs dan ook. "Zijn partij wordt door de Nederlandse kiezer echter niet als een 'links van het midden'-partij beschouwd, maar als 'rechts van het midden'."