Al-Qaeda eist bloedige aanslagen Egypte op

Icoon Buitenlands nieuws Een groepering die zichzelf de 'Abdullah Azzam Brigades van Al-Qaida in SyriŽ en Egypte' noemt heeft vandaag de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in het Egyptische Sharm el-Sheikh opgeŽist. De groep deed dit in een op internet verschenen verklaring, waarvan de authenticiteit nog niet geverifieerd is. De serie aanslagen met zware autobommen kostte vannacht aan zeker 83 mensen het leven. Bovendien vielen er meer dan 200 gewonden, waarvan er nog 23 in kritieke toestand zouden verkeren.

De aanslagen zijn de zwaarste in Egypte sinds 1981. Onder de doden en gewonden bevinden zich ook veel buitenlandse toeristen. Er zou volgens de Egyptische politie ook minstens ťťn dodelijk slachtoffer afkomstig zijn uit Nederland, maar dit is nog niet bevestigd door de Nederlandse regering.

"De mujahedeen hebben de kruisvaarders, de zionisten en het ongelovige Egyptische regime in Sharm el-Sheikh een verwoestende slag toegebracht", zo viel te lezen op de website van de terreurgroepering. De getroffen hotels en de oude bazaar waren volgens de groepering namelijk "overvol met zionistische indringers en kruisvaarders". Volgens de groepering maakt deze aanslag onderdeel uit van "het antwoord tegen de internationale kwade krachten die het bloed vergieten van moslims in Irak, Afghanistan, Palestina en TsjetsjeniŽ".

De aanslagen in het openbaar vervoer van Londen van 7 juli, waarbij 56 mensen om het leven kwamen, zijn ook al door een aan Al-Qaeda gerelateerde beweging opgeŽist. Ook de mislukte aanslagen van eergisteren in Londen werden door een terreurcel die banden met Al-Qaeda zegt te hebben opgeŽist. Beide claims konden overigens niet bevestigd worden.


De zware aanslagen kostten aan zeker 83 mensen het leven