NOVA kan niet naar de NOS

Publieke OmroepNOVA kan helemaal niet gemaakt worden door de NOS. Dat blijkt uit afspraken over de toekomst van de publieke omroepen die de fractievoorzitters van D66, VVD en CDA hebben vastgelegd op 23 juni. D66-voorman Boris Dittrich zei afgelopen zaterdag nog dat het voortbestaan van NOVA helemaal niet bedreigd is nu de NPS zal worden opgeheven.

Ook staatssecretaris Van der Laan heeft gewezen op de mogelijkheid dat NOVA, als onafhankelijke journalistieke rubriek, in de toekomst door de NOS gemaakt wordt. En parlementariŽr Bert Bakker zei donderdag in de Tweede Kamer dat hij "geen reden ziet waarom NOVA niet door de NOS gemaakt zou kunnen worden".

In de nieuwe omroepplannen van het kabinet zal de NPS in 2008 worden opgeheven. Deze ledenloze omroep maakt nu onder andere het actualiteitenprogramma NOVA samen met de VARA. De omroep gaf al aan de kosten niet alleen te kunnen dragen. In het document van de fractievoorzitters staat dat het maken van 'opiniŽrende programma's zoals NOVA, Zembla en Buitenhof is voorbehouden aan licentiehouders', oftewel de omroepverenigingen met leden of stichtingen met donateurs. De NOS is echter geen licentiehouder en wordt in het nieuwe publieke bestel verantwoordelijk voor de onafhankelijke nieuwsvoorziening. De NOS kan NOVA dus helemaal niet maken.

Tweede-Kamerlid Van Dam (PvdA) is dan ook woedend. Volgens hem maken de fractievoorzitters met het akkoord "willens en wetens" een einde aan NOVA. Al eerder gingen er stemmen op in Hilversum dat het kabinet met de plannen af wil rekenen met de 'linkse media'. Daarbij wordt gezegd dat het plan slechts een akkoord is in combinatie met bijvoorbeeld de WAO-plannen.

Ondertussen groeit ook de tegenstand binnen de eigen partij van Van der Laan, D66. Zij vinden juist dat de NPS als ledenloze omroep het meeste bestaansrecht heeft.