[update] Van Aartsen woedend op Cohen

VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen heeft het helemaal gehad met de Amsterdamse burgemeester Job Cohen. Volgens Van Aartsen heeft Cohen veel te weinig gedaan om de veiligheid van minister Rita Verdonk te garanderen, waardoor zij geen krans kon leggen tijdens de recente slavernijherdenking in het Oosterpark. Van Aartsen stelt dat ''de openbare orde in Amsterdam al zo ver is gedaald dat een lid van het kabinet daar haar werk niet meer kan doen. Cohen stond erbij en keek ernaar en dat is heel ernstig''.

Verdonk werd vrijdag compleet weggejouwd en bedreigd door deelnemers aan de jaarlijkse slavernijherdenking. Dat gebeurde in die mate dat zij haar toespraak niet kon afmaken; De geplande kranslegging besloot de VVD-bewindsvrouw af te blazen omdat zij vreesde dat de woedende menigte anders een groep kinderen die vooraan stond zou platdrukken.

Cohen had geen extra politie geregeld bij de herdenking. Volgens Van Aartsen ten onrechte omdat er vooraf duidelijk signalen waren dat een groep mensen de komst van Verdonk wilde aangrijpen voor een protest. ''De beveiligers van de minister, leden van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, hebben hun werk uitstekend gedaan, maar dat geldt niet voor de Amsterdamse politie. Van te voren wist je dat het een chaos zou worden, dan moet je ook voldoende maatregelen nemen. Dat is niet gebeurd en Verdonk heeft men moederziel alleen laten vertrekken'', aldus Van Aartsen. Ook Cohens uitspraken tijdens het evenement zijn volgens de VVD-fractieleider te gek voor woorden: ''Het is werkelijk waar een gotspe dat hij tijdens de herdenking heeft gezegd dat er toch maar een mooie dag van gemaakt moest worden. Daar had Cohen juist voor moeten zorgen, maar dat heeft hij nagelaten.''

Mengele
De minister zelf zei na afloop hevig ontdaan te zijn van het felle protest, waarbij zij woorden als kuthoer en oprotten naar het hoofd kreeg geslingerd. Het NOS Journaal en NOVA vertoonden beelden van Surinamers die Verdonk vergeleken met nazikamparts Jozef Mengele en demonstranten die borden meedroegen van onder meer de Internationale Socialisten waarop leuzen stonden als 'minister van deportatie en provocatie', 'bloed aan je handen' en 'wie bevrijdt ons van Verdonk'. ''Dit gaat je niet in de koude kleren zitten. Ik ben ook maar een mens,'' aldus Verdonk.

Overigens werd het niet alleen Verdonk onmogelijk gemaakt een krans te leggen. Ook haar collega, staatssecretaris Medy van der Laan, die de taak van de VVD-bewindsvrouw had overgenomen, moest onverrichter zaken huiswaarts keren. De lokale VVD in Amsterdam zal Cohen ter verantwoording roepen in de gemeenteraad.

Update 15:11
Job Cohen (PvdA)Burgemeester Cohen heeft in het Radio 1-journaal laten weten dat minister Verdonk 'géén seconde' in gevaar geweest: ''Ik werp verre van mij dat er ook maar één seconde sprake is geweest van een onveilige situatie.'' Er waren volgens Cohen genoeg agenten aanwezig en bovendien werd er een peloton ME achter de hand gehouden: ''We hebben vooraf goed nagedacht over de politieinzet. Drie jaar geleden, bij de eerste herdenking van het Nederlandse slavernijverleden, was er veel commotie omdat er veel politie was, en strenge veiligheidsmaatregelen genomen waren. Daarom was nu voor een subtielere aanpak gekozen.'' Wat betreft het niet doorgaan van de kranslegging zei hij te laten uitzoeken hoe dat kon gebeuren.

De PvdA'er benadrukte verder dat hij het wegjoelen van Verdonk had afgekeurd in de toespraak die hij bij de herdenking hield, door te wijzen op het belang van de vrijheid van meningsuiting.