Balkenende: 'Paars was regeermoe, wij niet'

yohan.nl had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsPremier Jan Peter Balkenende is niet onder de indruk van slechte peilingen en de kritiek op zijn regering. Dat zei de CDA'er gisteren in reactie op uitlatingen van oppositieleider Wouter Bos. De PvdA-voorman vergeleek Balkenende-2 met de nadagen van het Paarse kabinet Kok-2.

De vergelijking met Paars is volgens Balkenende echter een 'gotspe'. "Dat kabinet had geen motto en was uitgeregeerd. Maar door ons wordt keihard gewerkt", stelt de premier. Hij wees op een aantal afspraken die de laatste weken zijn gemaakt over moeilijke dossiers als de WAO en de publieke omroep. "We zijn nu halverwege de rit en we hebben een behoorlijk aantal maatregelen in de steigers gezet. Het resultaat telt." Voor aanvullingen op het regeerakkoord ziet Balkenende geen noodzaak.

Volgens Bos is het kabinet-Balkenende niet meer in staat om problemen op te lossen door slechte onderlinge verhoudingen en een gebrek aan vertrouwen van de kiezers. Hij riep op tot nieuwe verkiezingen. "Bos heeft al in januari tijdens het PvdA-congres gepleit voor verkiezingen. Het is natuurlijk jammer als je daarop hoopt en het resultaat blijft uit. Ik begrijp de frustraties. Maar we moeten kijken naar het landsbelang", stelde Balkenende in zijn reactie. Overigens is Bos niet de enige met kritiek. Eerder verweet Jozias van Aartsen, de politiek leider van coalitiepartij VVD, het kabinet al 'een gebrek aan eenheid, inspiratie en emotie'.