Ys: 'Marokkanen veel crimineler'

Meki had ons via de nieuws-submit te melden:

Etienne YsDe Antilliaanse premier Etienne Ys gooit alles in de strijd om te voorkomen dat Nederland Antilliaanse probleemjongeren linea-recta terugstuurt naar de Antillen. Zo dreigde hij met een rechtszaak en met de mogelijkheid dat hij ons land bij de VN en andere internationale instanties zal aanklagen wegens schending van de mensenrechten. En in zijn strijd wierp hij gisteren premier Jan Peter Balkenende voor de voeten dat Marokkaanse en Joegoslavische jongeren in ons land véél crimineler zijn dan Antillianen.

In een gesprek met Balkenende overhandigde hij een diplomatieke nota waarin onder andere staat dat ''in de leeftijdsgroep van 12 tot 17 jaar de Joegoslaven ruim vier keer zo vaak strafbare feiten begaan als autochtonen. Voor Marokkanen in deze leeftijdsgroep is dat 3,5 keer zo vaak en voor Antillianen ruim twee keer zoveel. In de groep tussen 18 en 24 jaar plegen Marokkanen vier tot 4,5 keer zoveel strafbare feiten als hun autochtone leeftijdsgenoten.'' De genoemde leeftijdscategorieën zijn belangrijk omdat de regeling die de Nederlandse regering voor Antilliaanse jongeren wil treffen, zal gelden voor jongeren tot 24 jaar.

Volgens Ys is het niet terecht dat de Nederlandse regering alleen een terugkeerregeling voor Antilliaanse jongeren heeft bedacht. Afgaande op de cijfers moeten ook Marokkaanse- en Joegoslavische jongeren onder zo'n regeling vallen. Anders is het discriminatie van Antillianen.

Verdonk
De Antilliaanse premier sprak ook met minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. De VVD-bewindsvrouw zei na afloop van het gesprek dat ze niet onder de indruk was van Ys zijn dreigement om Nederland internationaal aan de schandpaal te nagelen. ''Het kabinet gaat de regeling met ingang van 2006 gewoon uitvoeren'', zo liet ze weten.