'Bij zes keer NEE einde Grondwet'

Pas wanneer 6 van de 25 lidstaten de Europese Grondwet afwijzen, verdwijnt het 'Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa', zoals het verdrag voluit heet, automatisch bij het oud papier. Bij minder 'Nee's' is eerst overleg nodig, zo stellen afgevaardigden van Europese Commissie en Europarlement.

Volgens EU-parlement voorzitter Josep Borrell moeten zes lidstaten het verdrag afwijzen voordat de Grondwet volledig van de baan is. Hij baseert zich op artikel 30 van de slotakte van de grondwet. Daarin staat dat als 80% van de lidstaten (20 van de 25) de tekst hebben gratificeerd en andere landen moeilijkheden hebben ondervonden, de Europese leiders de kwestie bespreken.

Wat er precies gaat gebeuren bij minder dan zes 'Nee's' is onduidelijk. Mogelijk wordt de NEE-stemmers nogmaals om een ordeel gevraagd. De Grondwet kan in ieder geval niet in werking treden zolang niet alle lidstaten hebben geratificeerd.

-
Zie voor meer info: U komt toch ook? en Grondwet Europa of het topic Wegwijs bij het referendum over de Europese Grondwet 2005 in het Politieke forum van FOK!. Er loopt ook een peiling over de Grondwet op de frontpage.