Rosenm?ller verdient kapitaal met ??n dag werken per week

Pitbulleke had ons via de nieuws-submit te melden:

Voormalig GroenLinks-lijsttrekker Paul Rosenmöller blijkt flink te verdienen aan zijn voorzitterschap van de integratiecommissie, die binnenkort na twee jaar wordt opgeheven. Hij vangt hiervoor ruim 140.000 euro. De werkzaamheden voor deze zogeheten commissie PaVEM (PArticipatie van Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen), waarin ook prinses Máxima zit, nemen gemiddeld één dag per week in beslag.

Rosenmöller krijgt per dag een vaste vergoeding van 1.360 euro exclusief btw. Per jaar is een maximumbedrag van 70.720 euro afgesproken. Voor elke werkdag krijgt de ex-politicus nog 15% extra voor de gemaakte onkosten.

VVD-Kamerlid Frans Weekers noemt de vergoeding van Paul Rosenmöller ''schandalig veel.'' Hij gaat hierover aan minister De Geus van Sociale Zaken om opheldering vragen. ''Zeker nu het kabinet de mond vol heeft over de te hoge bonussen van sommige mensen bij semi-overheidsinstellingen, zoals Nuon of Eneco. Het lijkt erop of er met twee maten wordt gemeten.''

Prinses Máxima krijgt voor haar werkzaamheden maximaal 34.400 euro per jaar. Dat is op basis van 20 dagen werk ŕ 1.360 euro per dag en 20 vergaderingen ŕ 360 euro. In tegenstelling tot de toelagen voor Paul Rosenmöller zijn deze bedragen inclusief btw. Volgens een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst geeft prinses Máxima dit geld, net als al de andere bedragen die zij en prins Willem- Alexander met dergelijke activiteiten verdienen, aan een goed doel.

Rosenmöller laat in een reactie weten dat hij heeft afgezien van het wachtgeld waarop hij als oud-Kamerlid nog recht heeft. Dit omdat hij naast het geld voor het voorzitterschap van de PaVEM ook nog andere inkomsten heeft zoals zijn werkzaamheden voor de IKON-tv. Verder zegt hij de honorering van de werkzaamheden nooit een punt van discussie is geweest. ''Ik kreeg gewoon te horen: dit krijg je ervoor. Dit krijgen leden van vergelijkbare zware commissies ook''.

Update 13:58
Naast de VVD vinden ook D66 en GroenLinks de beloning die het ministerie van Sociale Zaken uittrekt voor de leden van adviescommissies, veel te hoog. De partijen reageren op het bericht dat Rosenmöller ruim 70.000 euro per jaar krijgt voor één dag werk per week.

VVD'er Weekers wijst erop dat minister De Geus van Sociale Zaken en premier Balkenende onlangs zelf een aanval openden op de hoge salarissen van topmensen bij energiebedrijven: ''Laat De Geus dan ook in eigen huis orde op zaken stellen''. Het VVD-Kamerlid vindt dat het salaris van kabinetsleden als uiterste richtsnoer kan gelden. ''Maar als ik de vergoeding van Rosenmöller naar een voltijdsbaan omreken, kom ik uit op bijna 350.000 euro per jaar. Dat is ongepast, zeker voor zo'n risicoloze publieke functie. Ik had meer maatschappelijke verantwoordelijkheid verwacht van de oud-voorman van GroenLinks, de partij die altijd vloekt en tiert tegen hoge beloningen.''

D66-Kamerlid Bakker noemt de commissiebeloningen waanzin: ''Het toont aan in welke mallemolen van vergoedingen we terecht zijn gekomen.'' GroenLinks sluit zich aan bij de roep om verlaging van de beloning van rijkscommissies. GroenLinks-fractieleider Femke Halsema en Kamerlid Wynand Duyvendak willen verder dat de vergoedingen voor dergelijke commissies voortaan vooraf openbaar worden gemaakt.