Koninklijk paar wint rechtszaak van Privé en SBS

Icoon Showbiz nieuwsZowel weekblad Privé als SBS zijn veroordeeld voor het gebruik van materiaal uit de vorig jaar gestolen camera van prinses Máxima. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde Privé tot een schadevergoeding van 15.000 euro, en SBS tot een schadevergoeding van 10.000 euro. Bovendien moeten ze een rectificatie plaatsen, en mogen het materiaal nooit meer gebruiken.

Vorig jaar werd de camera uit de tas van Máxima gestolen, tijdens een vakantie in Argentinië. Snel daarna werden de beelden te koop aangeboden. De camera bevatte onder andere privé-opnamen van prinses Amalia.

De rechtbank oordeelde dat de veroordeelden niets hebben toegevoegd aan het bericht over de diefstal met uitzending en publicatie van de beelden. Volgens de rechtbank weegt de bescherming van de persoonlijke levenssfeer zwaarder. "Er zijn genoeg andere gelegenheden waarbij de pers zonder enig bezwaar videobeelden van eisers kan maken en publiceren", aldus de rechtbank.

Privé voerde ter verdediging aan dat er alleen een pagina uit een ander tijdschrift is gepubliceerd. Een foto van een foto. Verder had het blad beschreven wat er op de foto's te zien was die niet gepubliceerd waren. De rechtbank vond dit "details die tot nu toe onbekend waren, en evident tot de persoonlijke levenssfeer van Van Oranje c.s. behoren". Verder staat in het vonnis, dat plaatsing van het artikel alleen maar te doen was om de nieuwsgierigheid van een sensatiebelust publiek. Het artikel werd aangeprezen met teksten als "Alles over Máxima's verboden foto's!"

Weekblad Privé overweegt nog in hoger beroep te gaan tegen het vonnis.


Wel een officiële foto van het gelukkige gezin