'Excellentie Cees' oogst hoon van collega's

De roep om meer respect voor bewindslieden van CDA-staatssecretaris Cees van der Knaap (Defensie) is op het Binnenhof niet in goede aarde gevallen. In een interview met de Volkskrant pleitte Van der Knaap voor de terugkeer van de aanspreektitel 'excellentie'. "Typisch voorbeeld van een bewindsman die vooral met zichzelf bezig is", zo oordeelde Kamerlid Geert Wilders.

Volgens de staatssecretaris geeft de aanspreektitel 'excellentie' wat meer cachet aan de functie van personen die bezig zijn 'het land nog beter te laten zijn dan het al was'. "Er mag ook best enige afstand zijn. Ik zelf word binnen de krijgsmacht nog wel voortdurend met excellentie aangesproken, fantastisch", aldus Van der Knaap. 'Is hij gek geworden?' en 'oliedom, nu gaan al die satirische tv-programma's met 'm aan de haal' waren dit weekend nog de mildste reacties van collega-politici.

PvdA-Kamerlid Saskia Noorman-Den Uyl, dochter van de premier die de titel in de jaren zeventig afschafte, noemt de woorden van de staatssecretaris hooghartig. Van der Knaap maakt zich belachelijk, meende D66-voorman Boris Dittrich. "Bewindslieden moeten respect afdwingen door hun beleid; door de problemen in de samenleving op te lossen. Niet door van bovenaf op te leggen dat ze met excellentie aangesproken willen worden", aldus Dittrich. Ook op een CDA-bijeenkomst werd zaterdag smalend gereageerd op de woorden van de eigen staatssecretaris.