Kabinet blijft geloven in JSF

FOKwa had ons via de nieuws-submit te melden:

Ondanks een vrees van de linkse partijen op een financieel debacle, blijft het kabinet geloven in het Amerikaans gevechtstoestel JSF. Het vertrouwen wordt gedeeld door een meerderheid van de Kamer. De regering heeft daarom geen behoefte aan nader onderzoek door de Algemene Rekenkamer naar de afspraken gemaakt tussen de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin en de Nederlandse industrie, zoals de PvdA dinsdag voorstelde.

Dat was de uitkomst van overleg woensdag in de Tweede Kamer over de zogeheten business case, die in 2002 werd gesloten. De Amerikaanse Rekenkamer had onlangs twijfels over de gemaakte afspraken.

Op grond van de business case betaalt de Nederlandse regering een vast bedrag voor de ontwikkeling van de JSF. In ruil daarvoor krijgt Nederland korting bij aanschaf van de vliegtuigen en krijgt de regering geld voor elk verkocht vliegtuig. Om die 800 miljoen dollar geheel te dichten, kunnen Nederlandse bedrijven meedingen naar orders bij de ontwikkeling en productie van de JSF. Ze moeten dan wel een deel van de omzet afdragen aan de regering.