SP en PvdA willen debat over commando's Afghanistan

PvdA en SP willen zo snel mogelijk een debat met het kabinet over de uitzending van 250 militairen en vier transporthelikopters voor de jacht op terroristen in Afghanistan. Strikt genomen heeft de missie niet de toestemming van de Tweede Kamer nodig, maar minister van Defensie Henk Kamp staat open voor debat. Over specifieke gegevens van de missie wil het kabinet de Kamer vertrouwelijk inlichten.

De PvdA vindt dat de Kamer een standpunt moet kunnen innemen. PvdA-Kamerlid Koenders acht het niet voorstelbaar dat zo'n missie vertrekt zonder raadpleging van de Kamer. De SP vindt het onverantwoord als Nederlandse militairen in Afghanistan enerzijds ingezet worden voor vredestaken, zoals dat nu gebeurt en anderzijds voor oorlogsvoering. Volgens SP-Kamerlid Van Bommel levert Nederland slechts commando's en mariniers als 'goedmakertje' aan de VS voor het vertrek uit Irak.

Kamp benadrukt dat er goede afspraken zijn gemaakt over de rechtspositie van de Nederlandse commando's. De Nederlandse militairen zullen volgens hem onder Amerikaans bevel een zelfstandige rol vervullen. Ze vallen, zoals gewoonlijk bij buitenlandse missies, onder Nederlands recht.