Liefde soms dodelijk

Emoties die met de liefde gepaard gaan kunnen dodelijk zijn en moeten weer serieus worden genomen door de medische wereld, aldus een onderzoek in het tijdschrift The Psychologist, het officiële tijdschrift van de British Psychological Society.

Shani Davis


De symptomen
Veel huilen, slapeloosheid, concentratieverlies, het obsessief kijken of er een sms'je of e-mailbericht voor je is - als deze symptomen je bekend in de oren klinken dan bestaat er een kans dat de liefde je ziek maakt. In extreme gevallen kan deze ziekte fataal zijn en leiden tot zelfmoord. Alhoewel de woorden "ik word ziek van je" niet de meest romantische boodschap is voor een Valentijnskaart, is het in veel gevallen wel de juiste volgens de groep Britse wetenschappers.

Tot de 18e eeuw werden verschillende psychische aandoeningen zoals depressie en obsessief gedrag die verband hielden met de liefde uiterst serieus benaderd. In de afgelopen twee eeuwen echter wordt dit niet meer als een diagnose gezien. De enige plaats waar de liefde nog wordt vergeleken met gek worden is in de poëtische vorm in songteksten.

Frank Tallis, klinisch psycholoog en schrijver van het artikel zegt: "Een klinisch psycholoog zal geen verwijzing meer aantreffen van de huisarts of psychiater waarin liefdesverdriet als diagnose staat vermeld, het kan echter wel degelijk het onderliggende probleem zijn. Er worden veel mensen verwezen voor hulp die niet kunnen omgaan met de intensiteit van het verliefd zijn, die lijden omdat de liefde onbeantwoord blijft of die uit balans raken als een relatie wordt beëindigd".

Professor Alex Gardner, een klinisch psycholoog in Glasgow, vindt ook dat artsen zich meer bewust moeten zijn van het bestaan van klachten samenhangend met de liefde. "Mensen kunnen sterven aan een gebroken hart. Je komt in een staat van wanhoop en hulpeloosheid en dat gevoel is als een diepe put waar het moeilijk uitkomen is. Het gevoel heerst dat er geen toekomst meer is en je wilt alleen nog maar alleen zijn en dood gaan."

Stressreactie
Gardner zegt dat het effect dat de liefde op sommige mensen heeft kan leiden tot lichamelijke uitputting. Dit zou worden veroorzaakt door een stressreactie waar het slachtoffer niet mee om weet te gaan en in extreme situaties kan dit zelfmoord tot gevolg hebben. Volgens hem komt dit veel meer voor dan we denken en is het niet slechts een "tienerziekte", maar een aandoening die op elke leeftijd kan optreden.

Psychotherapie en eventueel antidepressiva kunnen volgens de onderzoekers worden toegepast om mensen er weer bovenop te helpen.