VS beven voor Belgisch wapen

Icoon Buitenlands NieuwsEen Belgisch superpistool zorgt in de Verenigde Staten voor heel wat commotie. Landelijke politieverenigingen en de Amerikaanse anti wapenlobby pleiten voor een verbod op de gewraakte Five-seveN van FN Herstal. Het wapen wordt een "copkiller" genoemd, omdat afgeschoten kogels honderden meters verderop nog steeds dwars door een "kogelvrij" vest gaan.

De Five-seveN is het modernste pistool ter wereld. Het is de pistoolversie van het sub-machinegeweer P90 dat door dezelfde fabrikant wordt gemaakt. De P90 is een van oorsprong militair wapen dat erop gericht is om dodelijk te treffen. Kogelvrije vesten zijn zinloos. Kogels doorboren tot 48 lagen kevlar, het materiaal waaruit kogelvrije vesten gemaakt zijn. Normaal verkoopt FN Herstal alleen aan politiediensten en militaire overheden, maar het bedrijf ontwikkelde voor de wapengekke Amerikanen een burgerversie met aangepaste munitie. Maar ook dat pistool schiet kogelvrije vesten aan flarden, zegt de anti wapenlobby, die het wapen heeft getest.

Landelijke politieverenigingen en lokale korpsen in de VS slaan alarm. De Five-seveN is namelijk al opgedoken in de onderwereld. Via politieke weg proberen de politiebonden het wapen te laten verbieden. In het congres wordt binnenkort gestemd over een wetsvoorstel dat het verbieden mogelijk maakt. "Dit pistool kan agenten doden die op meer dan tweehonderd meter afstand staan. Dat is de enige reden waarom iemand zo'n wapen zou kopen", zegt congreslid Eliott Engel, de indiener van het voorstel.

Kogelvrij vest-vriendelijke kogels
FN Herstal vindt de commotie in de VS niet terecht. "Onze Five-seveN wordt in de VS alleen verkocht met zogenaamde trainingsmunitie. Daardoor is het pistool niet schadelijker of gevaarlijker dan een ander wapen", aldus woordvoerder Robert Sauvage. "De tegenstanders proberen bewust verwarring te zaaien. Ons pistool is gekeurd door de autoriteiten en voldoet aan alle vereisten."

De Five-SeveN kost in de VS bijna 850 dollar, omgerekend ongeveer 650 euro. Het zal nog wel een poosje duren voordat het wapen in Nederlandse winkels te koop is.


Een FN Herstal Five-seveN


Met dank aan thomas26 voor het submitten.