Rijkunsten vrouwen minder door hormonen

Icoon Wetenschappelijk nieuws Veel vrouwen hebben mindere inparkeerkunsten en kunnen moeilijker kaartlezen. En nee, dit is geen vooroordeel, het is namelijk wetenschappelijk onderzocht. Uit onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Giessen blijkt dat deze mindere vaardigheden komen door een gebrek aan het mannelijke hormoon testosteron. Dit is te lezen bij BBC.

Het gebrek aan testosteron zorgt ervoor dat vrouwen ten opzichte van mannen een minder ruimtelijk inzicht hebben. Dit verklaart waarom vrouwen veelal minder behendig zijn in het kaartlezen en inparkeren. Vrouwen hebben overigens de neiging het daar niet mee eens te zijn.

Het gehele onderzoek spitste zich toe op rekenvaardigheid, taalvaardigheid en ruimtelijk inzicht bij veertig vrijwilligers, waarbij de hormoonspiegel werd bestudeerd. Daaruit kwam naar voren dat mannen hoger scoorden bij de cognitieve tests. Bovendien, op het gebied van rekenvaardigheid en ruimtelijk inzicht deklasseren ze het vrouwelijke geslacht volledig.