Eerste foto's van Titan door Huygens

srblackbird, JahWe en M4stermind hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Wetenschappelijk nieuws De eerste foto's die de Huygens-sonde heeft genomen tijdens en na zijn landing op Titan, een maan van Saturnus, zijn inmiddels vrijgegeven door de ESA. Op de foto's is de oppervlakte van de maan goed te zien. Er zijn onder andere objecten te zien die lijken op kanalen en zeeën. Het is voor het eerst dat er een landing op zo'n grote afstand geprobeerd en geslaagd is, en het is ook voor het eerst dat er foto's gemaakt konden worden van het oppervlak van Titan.

Huygens heeft zo'n 350 foto's teruggestuurd, wat maar ongeveer de helft van het verwachte aantal is. Dit komt waarschijnlijk door een storing in één van beide communicatiekanalen van de sonde, waardoor maar de helft van de genomen foto's verstuurd is. Toch zijn de wetenschappers erg enthousiast over de gegevens die wel teruggestuurd zijn, omdat de meeste belangrijke gegevens over beide kanalen verstuurd zijn, en dus toch zijn aangekomen.

De foto's die nu zijn vrijgegeven, zijn nog onbewerkt. De verwachting is dat de kwaliteit veel beter wordt na de bewerking. Ook zijn de foto's nog niet volledig geanalyseerd, waardoor het niet zeker is wat er precies op de foto's te zien is.

De onderstaande foto werd genomen tijdens de afdaling van de sonde in de atmosfeer van Titan. Volgens de eerste analyses van de ESA lijken er op onderstaande foto kleine kanaaltjes die naar een zee leiden te zien te zijn. De 'zee' is dan geen zee met water, omdat het daar te koud voor is op Titan, maar is waarschijnlijk gevuld met vloeibare koolwaterstoffen zoals methaan.


Foto: ESA

Op onderstaande foto's is de oppervlakte van Titan van dichtbij te zien. De 'stenen' die te zien zijn kunnen bestaan uit bevroren koolwaterstoffen. Rechts is een eerste ingekleurde versie van de foto te zien.


Foto's: ESA

De ESA heeft ook al een panoramafoto van de oppervlakte vrijgegeven, die tijdens de afdaling door Huygens gemaakt werd.


Klik op de foto voor een grotere versie. Foto: ESA