PvdA wil 'vrouwendumper' schorsen

Het bestuur van de PvdA heeft besloten dat het Amsterdamse deelraadslid Mohammed El Yaakoubi van stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer per direct zijn functie moet neerleggen. De PvdA'er van Marokkaanse komaf kwam eind december negatief in het nieuws nadat zijn echtgenote had gezegd dat hij haar tijdens de vakantie in Marokko zonder paspoort gedumpt had. De 27-jarige vrouw, Habiba el Yousfi, wist na 2 maanden naar Nederland terug te keren en deed hier bij de politie aangifte tegen haar echtgenoot.

De PvdA-fractie van het Amsterdamse stadsdeel liet twee weken geleden nog weten ''pal'' achter hun raadslid en fractie-penningmeester te staan. Fractieleider Wouter van der Wulp zei bij die gelegenheid dat het volstrekt logisch is dat de PvdA faliekant tegen het dumpen van vrouwen is, maar dat het in dit geval een privÚkwestie betrof.

Mishandeling
El YaakoubiDeze week kwam echter de Volkskrant met een verhaal op de proppen dat het er voor El Yaakoubi niet rooskleuriger op maakt. Zo blijkt dat Habiba in 1995 op 18-jarige leeftijd aan de 12 jaar oudere PvdA'er werd uitgehuwelijkt zonder dat ze hem daarvoor ooit gezien had. Nadat het paar twee kinderen had gekregen mocht, zo bevestigen verschillende getuigen, moeder Habiba van haar man niet op straat komen en thuis geen bezoek ontvangen. Verder blijkt dat er tegen Yaakoubi aangifte is gedaan wegens mishandeling.

Die mishandeling viel schoonfamilie van Yaakoubi ten deel. Voor de Marokkaanse El Hijra-moskee in Geuzeveld-Slotermeer riep Yaakoubi op eerste kerstdag: ''Ik maak je dood. Jij bent een jood''. Een traditioneel geklede Marokkaan aan wie deze woorden gericht waren werd door El Yaakoubi tegen de grond geslagen met de toevoeging: ''Jij hebt mijn gezin kapotgemaakt.''

El Yaakoubi voerde in november voor de rechtbank tijdens de scheidingsprocedure aan dat zijn vrouw "slecht" was geworden. Daarbij beschuldigde hij zijn vrouw en schoonfamilie er van banden met de radicale islam te hebben. Zij zou een fervent bezoeker zijn geworden van de als fundamentalistisch bekendstaande El Tawheed-moskee en de kinderen op een conservatieve school hebben willen plaatsen.

Bij de rechtbank afgelegde schriftelijke verklaringen ten gunste van Habiba zeggen echter dat "de vrouw in Nederland langzaam maar zeker is wakker geworden". Terwijl haar man overdag naar zijn werk was en 's-avonds in de weer was voor de PvdA, nam Habiba in het geheim Nederlandse taalles en naailes. Ze kwam in contact met Nederlandse buurtgenoten. Op de basisschool die haar kinderen bezochten en waar zij zelf Nederlandse les kreeg, geldt zij als een zorgzame moeder.

El Yaakoubi was deze week op vakantie in Marokko en niet bereikbaar voor commentaar. Later vandaag komt hij terug en eind deze week wordt duidelijk of hij definitief moet opstappen als raadslid.

Update 12:09
Het landelijk partijbestuur van de PvdA eist dat El Yaakoubi zich vandaag komt verantwoorden bij partijvoorzitter Ruud Koole. De Amsterdamse PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher heeft inmiddels laten weten dat als het dumpverhaal klopt, hij geen raadslid meer kan zijn voor de PvdA.