Brinkhorst heeft spijt van kritiek op Hirsi Ali

D66-minister Laurens-Jan Brinkhorst van Economische Zaken heeft spijt van zijn kritiek op VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Hij betreurt het dat hij in het blad Vrij Nederland uitlatingen heeft gedaan over de film Submission die het Kamerlid met de inmiddels vermoorde Theo van Gogh maakte. Brinkhorst zei in het blad dat die film een ''onverstandige'' productie was geweest van de twee.

De uitlatingen van Brinkhorst kwamen hem op harde kritiek te staan vanuit met name de VVD-hoek. Vice-premier Gerrit Zalm zei meteen al dat het kabinet het standpunt van de D66-bewindsman niet deelde. VVD-fractievoorzitter Jozias Van Aartsen vond het kwalijk dat Brinkhorst de motieven en drijfveren van Hirsi Ali bekritiseerde. ''Niemand moet hakken op een Tweede-Kamerlid. Wie aan Ayaan komt, komt aan ons'', liet hij aan de pers weten.

Kamervoorzitter Frans Weisglas vond de uitlatingen van Brinkhorst ook onkies: ''Het is niet aan de minister om een Kamerlid te bekritiseren in haar werkzaamheden.'' Hij wees er op dat in ons parlementaire bestel de Kamer de regering controleert bij haar werkzaamheden, en niet andersom. Bovendien luistert het juist nu - gezien de omstandigheden waaronder enkele Kamerleden moeten functioneren - nauw hoe politici zich uiten, zei Weisglas.

Brinkhorst heeft laten weten dat hij zijn uitspraken graag persoonlijk wil toelichten aan Hirsi Ali, die nog steeds is ondergedoken. ''Hij wil de indruk wegnemen dat de kritiek persoonlijk op haar is gericht. Brinkhorst wilde slechts de manier waarop in Nederland wordt gediscussieerd bekritiseren. Hij vindt dat mensen beter moeten nadenken voor ze iets zeggen'', aldus zijn woordvoerder.

Voor premier Balkenende is de zaak hiermee afgedaan. Hij liet dat gisteren aan de Tweede Kamer weten. Hij gaf toe dat de uitlatingen van Brinkhorst niet bepaald hebben bijdragen aan de rust die nodig is in het publieke debat.