Nederlandse handlanger S. Hussein opgepakt

Scootmobiel, neegij, TimeClypse en D-mike-E hadden ons via de nieuws-submit te melden:

SubheaderDe Nationale Recherche heeft gisterenavond in Amsterdam een man aangehouden die verdacht wordt van "betrokkenheid bij de door Saddam Hussein gepleegde oorlogsmisdrijven en genocide". De 62-jarige Frans van A. zou halverwege de jaren tachtig grote hoeveelheden grondstof voor chemische wapens aan het regime van Hussein hebben geleverd.

Volgens het OM zou Irak de geproduceerde wapens voornamelijk hebben ingezet tegen de Koerden in Noord-Irak en in de oorlog tegen Iran. Bij een gifgasaanval in Halabja in 1988 kwamen zo'n 5000 Koerden, voor het merendeel vrouwen en kinderen, om het leven.

Het landelijk parket zou juist nu om de arrestatie van Van A. hebben verzocht, omdat weekblad Nieuwe Revu deze week met een onthulling over de verdachte komt. Oorlogscorrespondent Arnold Karskens schrijft in het blad dat Van A. Hussein's rechterhand is. Volgens de Amerikaanse bronnen van Karskens werd de verdachte tussen 1989 en 2000 al door de Amerikaanse justitie gezocht. De Iraakse oud-president zou hem in die periode een onderduikadres hebben bezorgd.