'Wouter Bos dreigde intern met aftreden'

Icoon politiek binnenland nieuwsPvdA-partijleider Wouter Bos heeft in een fractievergadering van zijn partij gedreigd om het fractievoorzitterschap neer te leggen. Dat meldt PvdA-Kamerlid Klaas de Vries op zijn weblog. Inzet was de gekozen burgemeester. Bos wilde niet dat zijn fractie tegen een grondwetswijziging stemde, die regelde dat de burgemeester voortaan niet meer door de Kroon dient te worden benoemd.

Volgens De Vries was de gehele fractie aanvankelijk voor de wijziging. Leden van de PvdA spraken zich onlangs uit voor het kiezen van de burgemeester door de gemeenteraad, en ook daarvoor is de deconstitutionalisering nodig. De vrees bij een aantal sociaal-democraten was echter dat na de grondwetswijziging de direct gekozen burgemeester niet meer tegen te houden is. Voor de grondwetswijziging is een meerderheid van tweederde van de stemmen nodig, en is de mening van de PvdA-fractie cruciaal. Een voorstel om de direct gekozen burgemeester in te voeren heeft voldoende aan een gewone meerderheid van stemmen, en kan in principe door de coalitiepartijen onderling beklonken worden. Een gedeelte van de fractie liet tijdens de fractievergadering daarom weten tegen te willen stemmen.

Volgens De Vries wilde Bos een tegenstem niet voor zijn verantwoordelijkheid nemen. "Desgevraagd legt Wouter uit, dat hij een meerderheid van de fractie die tegen zou willen stemmen niet zal volgen maar met een aantal andere fractieleden de noodzakelijke minderheid in de Kamer voor verwerping onmogelijk zal maken. Daarna zal hij nadenken over verdere consequenties", schrijft De Vries op zijn weblog. Uiteindelijk stemden slechts vier PvdA'ers tegen het voorstel, waaronder De Vries. Doordat verder alleen de ChristenUnie en de SGP niet akkoord gingen is de grondwetswijziging aangenomen. De Vries reageert zuur. "Mooi democratisch dus. Bijna een jaar lang discussiëren in de PvdA (...). En het eindigt waarmee het begon, een machtswoord."