'Videotheken in moeilijkheden door thuiskopiëren'

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Tachtig procent van de videotheken in ons land hebben dit jaar de omzet zien dalen. En volgens W. van Teeseling, directeur van de Nederlandse Video Detaillisten Organisatie (NVDO), ligt de schuld bij de toenemende populariteit van illegale kopieën van films.

In vergelijking met vorig jaar hebben de videotheken zo'n 8 tot 15 procent minder omgezet in vergelijking met vorig jaar. Vooral consumenten die meerdere keren per maand de videotheek bezoeken, zouden hun aandacht hebben verlegd naar illegale kopieën. Inmiddels zouden dit jaar zo'n 15 tot twintig videotheken -op een totaal van rond de duizend- hun deuren hebben gesloten vanwege de dalende omzetten.

Twee jaar geleden vond een soortgelijk onderzoek plaats en toen was nog sprake van een consolidatie van de omzet. Daarvoor, in de periode van 1999 tot 2001, groeide de omzet nog flink, doordat de dvd toen massaal doorbrak.

De branche heeft inmiddels een actie opgestart tegen deze piraterij. De belanghebbenden in de filmbranche startten de campagne filmdiefstal.nl, waarbij geprobeerd wordt mensen bewust te maken van de gevolgen van het illegaal kopiëren. De campagne is opgestart in de Nederlandse bioscopen en zal binnenkort worden uitgebreid naar de videotheken.