Van Gogh mag fragment Frieszo gebruiken

Filmmaker Theo van Gogh heeft van de NOS wél toestemming gekregen om een omstreden nieuwsfragment van politiekverslaggever Job Frieszo te gebruiken voor zijn Pim Fortuyn-film '06-05'. Eerder klaagde Van Gogh dat veel omroepen niet wilden meewerken aan het beschikbaar stellen van materiaal over Fortuyn. In de film wordt de rol van Fortuyn niet door een acteur gespeeld, maar zal bestaan uit oude beelden van de vermoorde politicus. Alle andere rollen worden wel gespeeld door acteurs.

Volgens een communicatiemedewerker van de NOS klopt het dat het gewraakte fragment van Frieszo geblokkeerd was. Maar Van Gogh heeft onlangs toestemming gevraagd aan Journaal-hoofdredacteur Hans Laroes en gekregen. Deze informatie was kennelijk niet in het bezit van OCW-staatssecretaris Medy van der Laan (D66), want zij beweerde woensdag in de Tweede Kamer op vragen over deze kwestie nog dat de NOS het volste recht heeft om beelden te weigeren.

Job FrieszoHet fragment dat Van Gogh nu toch mag gebruiken betreft een deel van een uitzending waarin voormalig NOS-presentator Job Frieszo met een pamflet van de extreem-rechtse Centrum Democraten (CD) van wijlen Hans Janmaat wapperde, om een vergelijking te trekken met het gedachtengoed van Fortuyn.

'06-05', gesponsord door Tiscali, gaat aan het einde van dit jaar in première op internet en draait pas een paar maanden later in de bioscoop.

--
Website van de film: 0605defilm.nl