OS: Voetbalteam Irak waarschuwt Bush

Icon Sport - OS Athene 2004Volgens het Amerikaanse maandblad 'Sports Illustrated' heeft het Iraakse voetbalteam, dat opvallend goed presteert op de Olympische Spelen, Bush gewaarschuwd hun successen niet te gebruiken voor zijn herverkiezingscampagne. Amerikaanse media hebben het team de afgelopen week bejubeld omdat het onder andere van Portugal (4-2) en van Costa Rica (2-0) won, waardoor het team door is naar de kwartfinales.

SubheaderEen aantal Irakese voetbalspelers zijn echter niet blij met de interesse die het Republikeinse campagneteam nu voor hen heeft. ''Irak als een team wil niet dat Bush ons gebruikt voor zijn herverkiezingscampagne,'' aldus Salih Sadir, een van de spelers. ''Hij kan andere manieren vinden om reclame voor zichzelf te maken.'' Een andere speler, Ahmad Manajid, zegt dat hij een verzetsstrijder zou zijn geworden, mocht hij niet uitgekozen zijn om deel te nemen aan de Olympische Spelen. 'Sports Illustrated' meldt dat zijn neef een verzetsstrijder was die door het Amerikaanse leger is gedood.

SubheaderVolgens de Iraakse coach van het voetbalteam, Adnan Hamad, hebben de Amerikanen alles in zijn land kapotgemaakt. ''Ik heb geen problemen met de Amerikaanse burgers,'' aldus de coach. Het gaat er volgens hem om wat Amerika als land in Irak heeft gedaan. ''Het Amerikaanse leger heeft zó veel mensen gedood in Irak. Wat is vrijheid als ik naar het nationale stadion van Irak ga, terwijl er op dat moment beschietingen op de weg plaatsvinden?''