FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 20 augustus 2004

Eerste communie door glutenvrije hostie ongeldig

Icoon opmerkelijk nieuws De eerste communie van een meisje is door het bisdom Trenton in de Amerikaanse staat New Jersey achteraf nietig verklaard. De reden voor de nietigverklaring was dat de gebruikte hostie glutenvrij was. Het meisje had dit speciaal geregeld omdat ze allergisch is voor gluten, die in tarwe en andere granen zitten.

Het kostte wat zoekwerk voordat Liz Pelly-Waldman een priester vond die haar dochter ook een glutenvrije hostie wilde geven. Het bisdom gaf echter achteraf aan dat de eerste communie ongeldig is omdat een hostie van tarwe gemaakt moet zijn. Bovendien moet de hostie "genoeg gluten bevatten voor de bereiding van brood," aldus bisschop John Smith van het bisdom. Volgens hem is dat een regel van het Vaticaan voor de hele rooms-katholieke kerk.

Liz Pelly is echter niet bereid zomaar op te geven. Ze heeft kardinaal Joseph Ratzinger, hoofd van de congregatie voor de geloofsleer van het Vaticaan, nu per brief om hulp gevraagd.

Gasexplosie België werd veroorzaakt door te hoge druk

Icoon Buitenlands nieuws De grote gasexplosie van eind vorige maand in het Belgische Ghislenghien is naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door een te hoge druk in de leiding in combinatie met een beschadiging. Dit meldde de Belgische zender RTBF vrijdagavond. De explosie, die een diepe krater achterliet, kostte aan twintig mensen het leven.

Volgens RTBF was er op de noodlottige dag geen gascirculatie in de leiding vanwege onderhoudswerkzaamheden. In het kader van deze werkzaamheden werd de leiding 's ochtends aan beide kanten afgesloten waardoor de druk opliep tot 71 bar, waar 60 bar de normale druk is.

Op zich had de leiding daar tegen moeten kunnen, maar die was waarschijnlijk al weken voor de explosie tijdens graafwerkzaamheden beschadigd. Door de beschadiging begaf de leiding het onder de verhoogde druk.

Rare berichten....

Als je een beetje rondsurft op de diverse nieuwssites die het Internet rijk is, dan kom je soms de meest rare cq. grappige berichten tegen:

Zoals deze chauffeur. Soms kun je ook te behulpzaam zijn tegenover de politie. En over behulpzaam gesproken: stel je wilt een telefoonaansluiting hebben, dan is het leuk dat je na 28 jaar eindelijk een positief antwoord krijgt op je aanvraag….

Soms kan de politie ook heel erg flauw zijn. Want sinds wanneer mag je niet meer in je nakie basketballen????

Tot slot nog een bankoverval die de mist ingegaan is….. Van je ex moet je het maar hebben….

CD: Theodore Unit - 718

Het is weer zover. Een bekende MC verzamelt wat bevriende rappers om zich heen en neemt een album op. Na mislukkingen van D-12, Bravehearts en G-Unit hoopt Ghostface Killah dat zijn Theodore Unit wel een fatsoenlijk album kan afleveren. Op 718 mogen Cappadonna, Kryme Life, Shawn Wigs, Du-Lilz, Trife Da God en Solomon Childs laten horen dat ze er niet alleen zijn om hun leermeester Ghostface te ondersteunen. Of dat lukt? Lees snel verder.

Motor-granny (95) maakt buurt onveilig

Icoon opmerkelijk nieuwsJe zult maar je 95ste verjaardag vieren met een ritje op een motor! Dat overkwam Helen Self uit Missoula (VS). Haar stiefdochter Marsha Fowler hees haar in een leren pak en zette haar een zwarte helm op het hoofd. Hierna werd oma Self bij Dwayne Fowler achter op de motor gezet. Vervolgens reed ze als een raket een rondje om het dorp.

''Ik probeerde de motor een beetje recht te houden'', aldus Fowler na de rit. ''Ik wilde haar niet bang maken, want anders durft ze volgend jaar niet meer.'' Oma Self zelf vond het prachtig, al was ze bang dat het in de krant zou komen, omdat ze haar vriend (85) had verteld dat ze pas 91 was.

Self is moeder van twee kinderen. Ze heeft drie echtgenoten overleefd. Haar kleindochter, waarmee ze samen leeft, vertelde dat oma Self geen typische schommelstoel-grootmoeder is. Oma Self heeft nog een broer die in januari 99 wordt. ''We houden een wedstrijd wie het langst leeft'', aldus Self. Gezien haar stoere motorrit zal ze deze wedstrijd nog wel eens kunnen winnen.

Subheader
Helen Self wordt achterop de motor geholpen

Hond eet geld van baasje op

Een Duitse vrouw schrok flink toen ze in haar auto haar hond al overgevend aantrof en er bovendien 380 euro verdwenen bleek te zijn. Ze vermoedde dat ze slachtoffer was geworden van berovers, die bovendien haar hond vergiftigd hadden. De waarheid bleek iets anders te zijn: het dier had het geld opgegeten en was daarna behoorlijk misselijk geworden.

De Duitse had het geld uit een pinautomaat gehaald en onder enkele bankafschriften op de passagiersstoel gelegd. Toen ze tot de ontdekking kwam dat het geld ontbrak schakelde ze de politie in, die de vrouw aanraadde met de hond naar de dierenarts te gaan. Deze gaf het dier een injectie en na twintig minuten kwamen zes briefjes van vijftig euro tevoorschijn, waardoor de dader bekend werd. De rest van het geld werd met tussenpauzen uitgespuugd.

De opgegegeten en daarna weer teruggespuugde bankbiljetten kunnen overigens bij de Duitse centrale bank worden omgeruild voor schone briefjes, zodat de vrouw geen verlies lijdt door haar eetgrage hond.

Politiewagen krijgt een wielklem

Ook Britse politiewagens krijgen een wielklem. Dat heeft de Engelse agent Mark Doble uit Somerset ondervonden toen hij terugkwam na het onderzoek van een inbraak. Hij had de auto geparkeerd in een privé-parkeergarage. Samen met twee collega's moest hij praten als Brugman om de boete van 90 euro niet te hoeven betalen en de klem verwijderd te krijgen.

De dienstdoende parkeerwachter was van mening dat er geen sprake was van een noodsituatie. De agent had zijn auto dus net zo goed ergens anders kunnen parkeren. "En waarom zou de politie zich niet aan de parkeerregels moeten houden?", zo zei hij achteraf.

Politiecommissaris Mike Edwards is boos over het voorval. "Ik ben geschokt dat een politiewagen een parkeerklem krijgt. Het is zo onverantwoordelijk, wat als er een noodoproep was binnengekomen?"

Zorg over racisme na daad Awa

Diverse Antidiscriminatie organisaties zijn bezorgd over de stortvloed aan racistische reacties die de gruweldaad van de 16-jarige Awa uit Leeuwarden oplevert. Zo kreeg minderhedenorganisatie 'Kleurrijk Friesland' telefoontjes van mensen die een verband leggen tussen de jongen en moslimextremisten. Ook op veel internetforums schrijven nogal wat mensen de daad toe aan de Iraaks-Koerdische afkomst van de dader. Volgens woordvoerder Nicolay van Kleurrijk Friesland passen de reacties in een trend van toenemende verharding ten opzichte van moslims. ''Mensen leggen allerlei dwarsverbanden. Ze noemen ook 11 september. Het komt allemaal voort uit een diep gewortelde angst. Maar mensen weten niks van Awa. Men gaat er klakkeloos van uit dat hij moslim is, maar dat weten ze niet eens.''

Op het internetforum van de Friese nieuwssite Liwwadders.nl waren teksten te lezen als 'Het zyn allemaal terroristjes in de dop', 'Die gasten hebben het veel te goed hier', 'Helaas zijn er nog genoeg mensen die niet in willen zien dat de multiculturele samenleving totaal geflopt is'. Dit zijn dan nog de vriendelijkste boodschappen zo laat het Anti Discriminatie Bureau Friesland (ADBF) weten. Het bureau sommeerde gisteren de redactie van de site de discriminerende teksten te verwijderen.

Het ADBF heeft de uitingen ook doorgegeven aan het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI). Jan Kuitert van het ADBF vindt dat de media de afkomst van Awa niet zouden moeten vermelden zolang niet duidelijk is dat culturele aspecten een rol hebben gespeeld. ,,Wij krijgen naar aanleiding van de verhalen in de kranten signalen van mensen die zeggen: weer een buitenlander.''

Namens het Kleurrijk Beraad Leeuwarden wijst woordvoerder Mustafa Önlü ieder verband tussen het misdrijf en de culturele achtergrond van Awa van de hand. Volgens hem had het net zo goed een Turk, een Nederlander of wie dan ook kunnen zijn. ''Awa was verliefd en dat heeft hem blind gemaakt.''

Celstraf voor dreigen met aanslagen

Icoon Binnenlands nieuws Een 31-jarige Rotterdammer, die onder andere e-mails rondstuurde waarin hij dreigde aanslagen te zullen plegen, is vrijdag door de rechtbank in Den Haag tot twee jaar cel veroordeeld waarvan acht maanden voorwaardelijk. De eis van het Openbaar Ministerie was dertig maanden waarvan tien voorwaardelijk.

A. El Y, de veroordeelde Rotterdammer, stuurde in april vier e-mails met dreigementen naar de NOS. Hierin gaf hij Nederland vijf dagen de tijd al zijn militairen uit Irak terug te trekken. Als dit niet gebeurde zouden er aanslagen volgen.

De NOS was niet de enige die dreigementen mocht ontvangen. De Israëlische ambassade kreeg ook een dreigbrief, waarna de ambassade extra werd beveiligd. Ook het ministerie van Algemene Zaken moest het ontgelden; daar werd een envelop met wit poeder naar toegestuurd. De postkamer van het ministerie werd meteen een dag lang gesloten uit angst voor gevaarlijke stoffen, maar het poeder bleek bakmeel te zijn.

De rechtbank heeft de man een proeftijd van drie jaar opgelegd in plaats van de gebruikelijke twee jaar omdat de man de dreigementen uitte in een periode dat er extra angst voor aanslagen was, wat hem zwaar wordt aangerekend.

Voedsel voor Antwerpse armen is op

De hulporganisaties in de Belgische stad Antwerpen kunnen de grote hoeveelheid armlastigen niet meer aan. 'Nieuwe' hulpbehoevenden kunnen nergens meer terecht voor een voedselpakket omdat elke organisatie aan haar plafond zit.

Monique Verdickt van de stichting Moeders voor Moeders geeft aan dat de situatie schrijnend is. Het afgelopen jaar heeft de organisatie 2.194 gezinnen moeten wegsturen. Maar vooral nu is de situatie kritiek. "Er komen aan het eind van de zomer veel nieuwe mensen in Antwerpen aan, vooral uit het voormalige Oostblok en Marokko. We verdelen nu 2.000 voedselpakketten per week en dat is onze limiet." Volgens de woordvoerster liggen sommige mensen bijna huilend op de stoep of schelden ze haar uit voor racist. "Het is vreselijk, want we kunnen ze niet doorsturen. Ook de andere hulporganisaties zitten vol."

Eis: 5 jaar en tbs voor beroving bejaarde

De 28-jarige E. van den B. uit Breda hoorde gisteren vijf jaar cel met tbs tegen zich eisen wegens het bruut overvallen van een winkelier. Van den B. had op 15 januari trek in een lekker broodje maar had geen geld. Dus besloot hij de elektronicazaak van de 89-jarige Sal van Gelderen binnen te gaan om diens geld te eisen.

Van den B. ramde de bejaarde winkelier snoeihard tegen het hoofd en holde er vervolgens met diens portemonnee vandoor. Daar werd hij gelijk aangehouden door de politie, die hem wegens eerdere delicten al in smiezen hield.

Winkelier Van Gelderen kan zijn trouwring niet meer om, doordat zijn pink is gebroken. Aan één oor heeft hij gehoorschade opgelopen en het zicht in zijn linkeroog is voor 80% verdwenen. Verder loopt hij moeilijk. De voorheen energieke, zelfstandige en trotse ondernemer is nu aangewezen op een verzorgingstehuis en durft amper meer de straat op. Ook een groots opgezet afscheid dat hij op zijn 90-ste had gepland ging niet meer door. In plaats daarvan ging de zaak in de uitverkoop, omdat de oude winkelier niet meer achter de toonbank durfde te staan. De winkelier, die in de oorlog drie concentratiekampen overleefde, stond al ruim 52 jaar met veel plezier achter de toonbank.

De advocaat van de winkelier eiste een voorschot van 11.400 euro op een definitieve schadeclaim.

Uitspraak over 14 dagen.

Agent richt pistool op 'gewapende' jongen

bordewolf had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsIn Alkmaar heeft een politieagent zijn wapen getrokken omdat hij dacht dat een 14-jarige jongen een pistool in zijn handen had. Het incident deed zich gisteravond voor op een parkeerterrein, nadat passanten de politie hadden gebeld met de mededeling dat vier jongens met een wapen aan het spelen waren. Met getrokken pistool eiste de agent dat de jongen zijn pistool op de grond zou leggen.

Nadat de jongen hier gehoor aan had gegeven, kwam de agent erachter dat het pistool van plastic was. Met het speelgoedpistool, dat sterk op een echt pistool lijkt, kunnen gele plastic kogeltjes worden verschoten. Het ding bleek door één van de jongens in Frankrijk te zijn gekocht.

Het speelgoedwapen is in Nederland verboden. Alle vier de jongens zijn meegenomen naar het bureau voor ondervraging, en even later aan hun ouders overgedragen.

Word jij de nieuwe Superman-acteur?

De producers van Superman Returns zitten met hun handen in het haar. Al meer dan een jaar zijn ze bezig om een acteur te vinden die de rol van Clark Kent/Superman op zich wil nemen. Omdat dit maar niet lukt hebben ze nu een advertentie op het internet gezet.

Gezocht wordt naar een man die achter in de twintig is, atletisch is gebouwd en een echte Amerikaanse uitstraling heeft. Wie belangstelling heeft kan via banensite www.craigslist.org een poging wagen.

Acteurs die de rol al hebben afgewezen zijn Nicolas Cage, Ashton Kutcher, Brendan Fraser, Jude Law en Keanu Reeves. Ze willen de rol niet omdat ze bang zijn getypecast te worden. De originele Superman-acteur Christopher Reeve speelde reeds in vier films over de Man van Staal. Hij raakte echter verlamd nadat hij in 1995 van zijn paard viel. De nieuwe Supermanfilm wordt geregisseerd door Brian Singer, bekend van de X-Men films.

Gewelddadige tasjesrovers op vrije voeten

Thoba had ons via de nieuws-submit te melden:

De Amsterdamse rechtbank heeft gisteren vier verdachten van een zeer gewelddadige tasjesroof op vrije voeten gesteld. Door die roof, eind oktober 2003, kwam de 69-jarige mevrouw De Jong uiteindelijk te overlijden. Zij had in een postagentschap geld opgenomen en weigerde haar tas los te laten toen een rover deze uit haar handen wilde rukken. De vrouw kreeg een schop, kwam ten val en stierf enkele weken later. De daders vluchtten op een scooter.

Volgens rechtbankpresident mevr. mr. A. Leeser geschiedt de vrijlating ''met angst in ons hart. Er zijn best nog bezwaren tegen hen, maar niet zodanig dat langer voorarrest verantwoord is.''

De verdachten, de 20-jarige Ismael D., de 18-jarige Otman B. en de 19-jarige tweeling Mohamed en Achmed A.B. hebben zes maanden in voorarrest gezeten. Op 10 november worden ze weer bij de rechtbank verwacht voor hun rechtszaak.

Muur joodse begraafplaats Roemenië beklad

Icoon Buitenlands nieuwsDe muur van een joodse begraafplaats in het dorp Camaras (Roemenië) is beklad met antisemitische en fascistische leuzen. Dat heeft de joodse gemeenschap van de nabijgelegen stad Cluj bekend gemaakt. De muur was volgeklad met rode geverfde teksten als: 'Juden raus' en 'Heil Hitler'. Rondom deze teksten waren hakenkruizen getekend.

Het dorp ligt 350 kilometer ten Noordwesten van de hoofdstad Boekarest. Op de betreffende begraafplaats liggen 126 joden begraven die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord. ''De persoon die de opschriften heeft gemaakt is een lafaard. Hij maakte ze achter de begraafplaats, niet binnen of aan de voorkant'', aldus Gavrila Goldner, hoofd van de locale joodse gemeenschap in Cluj.

PvdA wil opheldering informatievoorziening terrorisme

Icoon Binnenlands nieuws De PvdA gaat opheldering vragen over de manier waarop er informatie naar buiten wordt gebracht met betrekking tot terrorisme. Kamerlid Aleid Wolfsen wil hierover afspraken maken met de ministers Donner van justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken.

De aanleiding is de arrestatie van een terreurverdachte woensdag. De gearresteerde man zou betrokken zijn bij de aanslagen van 11 maart in Madrid. Het ministerie bracht dit bericht zelf naar buiten, maar donderdag werd bekend dat dit niet klopte. Volgens Wolfsen is het niet juist dat het bericht met zoveel zekerheid naar buiten werd gebracht.

Met het snel en stellig naar buiten brengen van dit bericht zou een gevoel van onveiligheid in de hand worden gewerkt. "In Roosendaal denken ze nu in een terrorismebolwerk te wonen. De minister moet oppassen met de toon waarop berichten naar buiten worden gebracht. Het leek nu wel 99 procent zeker," aldus Wolfsen.

Volgens Wolfsen kunnen daarom politie en justitie beter eerst terughoudend zijn in de berichtgeving totdat er meer zekerheid is. "Men moet open en eerlijk zijn, maar ook verstandig."

Het incident rondom de arrestant in Roosendaal was niet de eerste keer dat minister Remkes verkeerde informatie naar buiten bracht. In juli van dit jaar verklaarde de minster bijvoorbeeld een dreigbrief van al-Qaeda te onderzoeken, die later helemaal niet bleek te bestaan.

Lijk gevonden in heidegebied Venlo

Icoon Binnenlands nieuws In het natuurgebied de Groote Heide in Venlo is vrijdagmiddag door bosarbeiders een lijk gevonden in een bosschage. Omdat het lijk in verregaande staat van ontbinding verkeerde, kon de politie nog niet zeggen of het om een man of een vrouw gaat. De politie heeft de vindplaats inmiddels afgezet en is bezig met een onderzoek.

Het is ook nog niet duidelijk hoe de persoon gestorven is, of de persoon op de vindplaats overleden is en hoe lang het stoffelijk overschot daar al lag.

Twee maanden geleden werd er ook al een lijk in hetzelfde natuurgebied gevonden. Dit bleek een inwoner van Venlo van Turkse komaf te zijn die door een misdrijf om het leven was gekomen. Van de daders van dat misdrijf is nog niets bekend. De politie kon nog niet zeggen of er een verband bestaat tussen de twee lijken.

RTL5 en Yorin krijgen nieuwe vormgeving

YorinVanaf 30 augustus krijgen Yorin en RTL5 een nieuwe vormgeving die beter moet passen bij het imago van de zenders. Yorin zal een jeugdiger karakter krijgen en RTL5 zal de speelse animaties vervangen voor een 'kwalitatief beter uitgevoerde huisstijl met meer rust'.

De nieuwe zendermuziek wordt gemaakt door Stephen Emmer, van het bedrijf eStation. Hij maakte eerder ook al de muziek voor programma's zoals RTL Nieuws, RTL Boulevard, Yorin Travel, Editie NL, NOS Journaal, Jeugdjournaal, Den Haag Vandaag en het Sportjournaal. 'Het blijft een uitdaging om een consistente huisstijl te ontwerpen die past bij de wensen van de opdrachtgever, inhoudelijk goed in elkaar zit en voldoende onderscheidend vermogen biedt. Het is mooi om te bedenken dat je de huidige opdracht zou kunnen beschouwen als teken van vertrouwen in onze kwaliteiten op dit gebied, aldus Emmer.

Dutroux mag zijn kinderen niet meer zien

Juusjuh had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsDe tot levenslang veroordeelde Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux mag zijn eigen kinderen, Andy (11) en Céline (8), niet meer zien. Dat heeft de jeugdrechter bepaald, aldus het tv-journaal van de VRT vandaag. In België komt het amper voor dat het bezoekrecht van de eigen kinderen wordt geweigerd.

Andy en Céline groeien op in een pleeggezin. Ze hebben een andere achternaam gekregen. Ze mogen wel op bezoek bij hun moeder, Michelle Martin, die eveneens veroordeeld is in de grote moord-, ontvoerings- en verkrachtingszaak.

Marc Dutroux
Marc Dutroux, de man rechtsonder.

Baanwielrennen: Bos 5de, Mulder 11de

Op de baan is de tijdrit over een kilometer teleurstellend verlopen voor de Nederlanders. Theo Bos zette de vijfde tijd neer, Teun Mulder de elfde tijd.

Bij Mulder werd gehoopt op een positieve uitschieter. Op de snelle laaglandbaan in Athene kwam hij echter niet verder dan een elfde tijd. Theo Bos werd op de wereldkampioenschappen nog het brons, maar kwam nu niet verder dan een vijfde tijd. Hij heeft echter nog genoeg kansen op andere onderdelen.

De wereldkampioen van dit jaar, de Brit Chris Hoy, wist met een Olympisch record van 1.00,711 het goud te pakken. De Fransman Arnaud Tournant pakte het zilver, de Duitser Stefan Nimke het brons.

Uitslag:
1. Chris Hoy (GB) OR 1.00,711
2. Arnaud Tournant (Fra) 1.00.896
3. Stefan Nimke (Dui) 1.01,186
4. Shane Kelly (Aus) 1.01,224
5. Theo Bos 1.01,986
11. Teun Mulder 1.03,165

Massief goud 2400 jaar oud koningsmasker gevonden

Icoon Buitenlands nieuwsBulgaarse archeologen hebben vlakbij Shipka (tweehonderd kilometer van Sofia) een 2400 jaar oud massief gouden koningsmasker opgegraven uit een graftombe. Het masker, gemaakt van 500 gram puur goud, behoorde waarschijnlijk toe aan koning Seutus III, die in de vijfde eeuw voor Christus in Thracië regeerde.

''Dit unieke masker ziet er nog beter uit dan de vermaarde afbeelding van koning Agamemnon'', aldus archeoloog Georgi Kitov. ''Dit is het eerste massief gouden Thracische masker ooit gevonden.'' Eerder gevonden maskers waren volgens hem slechts bedekt met bladgoud. Het graf van de koning was bedekt met zes stenen platen die elk minstens twee ton wogen. Behalve het masker werden ook nog een gouden ring, met daarop de afbeelding van een roeier, bronzen en zilveren vazen gevonden. Overblijfselen van de koning zelf zijn overigens nog niet gevonden, maar de opgravingen duren voort.

Subheader
Het koningsmasker, gemaakt van puur goud


In de regio waar dit masker gevonden is liggen tientallen Thracische graven. Archeologen hebben het gebied 'de Bulgaarse vallei der koningen' genoemd, een verwijzing naar de vallei der koningen vlakbij Luxor, waar veel Egyptische Farao's begraven liggen.

Hijgenaar 5de, WR bij 500 meter

Bij het wielrennen op de baan, bij de 500m tijdrijden voor vrouwen, is de Nederlandse Yvonne Hijgenaar vijfde geworden. De Australische Anna Meares reed een wereldrecord.

De Britse Victoria Pendleton zette een snelle tijd neer op de laaglandbaan. Toen Natalia Tzilinskaya daar flink onderdoor ging, en dicht bij het Olympisch record kwam, was er verbazing alom. Hijgenaar reed vervolgens een goede tijd, die met nog drie dames te gaan, goed was voor de tweede plaats.

De laatste drie dames waren echter snel, waardoor ze vijfde werd. De Chinese Jiang Yong Hua verbeterde het olympisch record, maar pakte 'slechts' het zilver. De Australische Anna Meares zette een unieke prestatie neer door goud te pakken met een wereldrecord op een laaglandbaan.

Uitslag:
1 Anna Meares AUS 33.952
2 Jiang Yong Hua CHN 34.112
3 Natalia Tzilinskaya WRU 34.167
4 Simona Krupeckaite LIT 34.317
5 Yvonne Hijgenaar NED 34.532

van der Geest door voor brons

Dennis van der Geest heeft zijn tweede wedstrijd in de herkansing, van het judotoernooi in de categorie zwaargewicht,gewonnen.

De Duitser Andreas Toelzer werd al na 6 seconden verslagen met een ippon. Nu mag van der Geest voor een bronzen medaille gaan judoen.

De Nederlander won in de eerste wedstrijd van de herkansing van de Koreaan Kim Sung Beom met een ippon.

In de halve finale verloor hij van de Italiaan Bianchessi met een koka en mocht via de herkansing proberen alsnog een bronzen plak te winnen.

De Nederlander versloeg Jeldos Iksjangaljev uit Kazachstan in de kwartfinale met een ippon. Eerder versloeg van der Geest, die in de eerste ronde een bye had, in de tweede ronde de Hongaar Luis Moran met een ippon.

OS: Voetbalteam Irak waarschuwt Bush

Icon Sport - OS Athene 2004Volgens het Amerikaanse maandblad 'Sports Illustrated' heeft het Iraakse voetbalteam, dat opvallend goed presteert op de Olympische Spelen, Bush gewaarschuwd hun successen niet te gebruiken voor zijn herverkiezingscampagne. Amerikaanse media hebben het team de afgelopen week bejubeld omdat het onder andere van Portugal (4-2) en van Costa Rica (2-0) won, waardoor het team door is naar de kwartfinales.

SubheaderEen aantal Irakese voetbalspelers zijn echter niet blij met de interesse die het Republikeinse campagneteam nu voor hen heeft. ''Irak als een team wil niet dat Bush ons gebruikt voor zijn herverkiezingscampagne,'' aldus Salih Sadir, een van de spelers. ''Hij kan andere manieren vinden om reclame voor zichzelf te maken.'' Een andere speler, Ahmad Manajid, zegt dat hij een verzetsstrijder zou zijn geworden, mocht hij niet uitgekozen zijn om deel te nemen aan de Olympische Spelen. 'Sports Illustrated' meldt dat zijn neef een verzetsstrijder was die door het Amerikaanse leger is gedood.

SubheaderVolgens de Iraakse coach van het voetbalteam, Adnan Hamad, hebben de Amerikanen alles in zijn land kapotgemaakt. ''Ik heb geen problemen met de Amerikaanse burgers,'' aldus de coach. Het gaat er volgens hem om wat Amerika als land in Irak heeft gedaan. ''Het Amerikaanse leger heeft zó veel mensen gedood in Irak. Wat is vrijheid als ik naar het nationale stadion van Irak ga, terwijl er op dat moment beschietingen op de weg plaatsvinden?''

Einde seizoen Sjeng Schalken

Voor Sjeng Schalken is het tennisseizoen 2004 ten einde. De Limburger sluit het jaar vroegtijdig af vanwege fysieke problemen.

Schalken kwakkelt al maanden met zijn gezondheid. Hij gaf in juli op in Indianapolis vanwege een buikgriep. Diezelfde buikgriep zorgde ervoor dat Schalken het Masters-toernooi van Toronto miste.

Eerder deze week was het weer raak. Op het toernooi van Washington moest Schalken na de eerste set (1-6 verlies) opgeven tegen de Luxemburger Gilles Muller.

Op een persconferentie dinsdag zal Schalken zijn besluit toelichten. Door het vroegtijdige einde van het jaar zal de 27-jairge Schalken veel punten en plaatsen verliezen op de wereldranglijst.

Vrouw wordt tegelijkertijd moeder en oma

Een 40-jarige vrouw uit Brazilië is op vrijwel hetzelfde moment zowel moeder als oma geworden. Terwijl Joselia Goncalves de Jesus in het ziekenhuis lag te bevallen van een zoon, bracht haar dochter eveneens een jongetje ter wereld. Tussen de oom en neef zit qua leeftijd slechts één minuut.

"Het was zo emotioneel. Kun je je voorstellen hoe het voelt een kind ter wereld te brengen, terwijl je andere kind naast je ook ligt te bevallen?", aldus de kersverse (groot)moeder. De jongens zullen overigens in hetzelfde huis opgroeien als broers.

Gijzelnemers dreigen kunst-koe te beschadigen

Een Zweedse groep van graffiti-kunstenaars heeft gedreigd een koe gemaakt van fiberglas te beschadigen indien niet op hun eis wordt ingegaan. Deze houdt in dat de koe voor 23 augustus tot niet-kunst wordt verklaard.

De eis werd kenbaar gemaakt in een video die aan een krant werd verstuurd en op internet openbaar is gemaakt. Geheel in de stijl van Iraakse gijzelnemers staan twee in het zwart geklede leden van de groep aan weerszijden van de koe, terwijl boven hun hoofd een spandoek met de tekst 'Stockholms Militante Graffiti-Artiesten' hangt. Op de video zegt een stem "Wij verlangen dat de koe tot niet-kunst wordt verklaard."


De nep-koe is onderdeel van een grote parade die geldt als het grootste kunstproject ter wereld. Sinds 1999 is deze 'Cow Parade' onderweg. De gebruikte dieren worden aan het einde van elke actie ten bate van een goed doel geveild. De parade is nog tot eind augustus in Stockholm te zien.

Bebloede kindertrui en bloedspoor bij A59

Juusjuh en Razor21 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsWegwerkers hebben donderdagochtend op een zandweg bij de Vliertwijksestraat tussen Rosmalen en de A59 een bebloede kindertrui gevonden. Daarnaast werden een bloedspoor, wapens en andere voorwerpen aangetroffen.

Van een eventueel slachtoffer ontbreekt verder ieder spoor, maar de politie gaat er vanuit dat het om een misdrijf gaat en heeft een onderzoek ingesteld. Het ging om erg veel bloed en een bloedspoor over een lengte van zo’n tweehonderd meter in de richting van de Vliertwijksestraat, verklaart een ooggetuige in het Brabants Dagblad.

Met een politiehelikopter zijn luchtfoto’s van de omgeving gemaakt en politiehonden hebben de directe omgeving nagespeurd. Tot nu toe heeft dit niets bijzonders opgeleverd. De kleding is voor nader onderzoek naar het Forensisch Laboratorium gestuurd en de recherche is bezig met een buurtonderzoek.

Op dit moment zijn er geen vermiste personen die met de zaak in verband kunnen worden gebracht, aldus een woordvoerder van de politie.

NASA gebruikt stuntpiloten om 'Genesis' op te vangen

Icoon Wetenschappelijk nieuws De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft twee stuntpiloten uit Hollywood in dienst genomen om te helpen bij de laatste fase van het 264 miljoen dollar kostende Genesis-project. Het is de bedoeling dat de stuntpiloten de Genesis-capsule in de lucht gaan opvangen om te voorkomen dat er schade ontstaat bij de landing.

De Genesis-capsule werd drie jaar geleden gelanceerd om ionen uit de zonnewinden op te vangen. Volgens onderzoekers zullen de opgevangen deeltjes, die samen niet meer wegen dan een paar korreltjes zout, belangrijke informatie over het ontstaan van de planeten opleveren. Hoewel de capsule ontworpen is om zelf op aarde te kunnen landen kan deze daarbij wel beschadigd raken.

Stuntpiloten
Het is de bedoeling dat de capsule eerst wordt afgeremd door een parachute van 11 kilometer per seconde tot zo'n 15 kilometer per uur. Op 2750 meter hoogte gaan de twee stuntpiloten proberen de parachute met behulp van een haak aan een helikopter op te vangen.

Mochten de piloten de parachute niet te pakken krijgen tijdens de eerste poging dan hebben ze nog 23 minuten en maximaal vijf kansen totdat de capsule een hoogte van 150 meter bereikt. Het verdere lot van de missie hangt dan af van de grond waarop de capsule landt.

Materiaal uit de ruimte
Met het terugkeren van Genesis wordt er voor het eerst sinds de jaren '70 weer materiaal uit de ruimte mee naar de aarde genomen. Toen werden er maanstenen meegenomen door bemande Amerikaanse Apollo-missies en onbemande Luna-missies van de Sovjetunie.

Als het opvangen van de capsule succesvol is, zal het voor het eerst in de geschiedenis zijn dat er een voorwerp afkomstig uit de ruimte in de lucht wordt opgevangen. Het opvangen van pakketjes met helikopters is overigens niet ongewoon. Helikopters waren betrokken bij honderden missies om filmpjes uit spionagecamera's op te vangen boven onder andere de Sovjetunie tijdens de koude oorlog.

Stuntpiloten vangen Genesis op
Het opvangen van de capsule ging tot nu toe bij alle tests goed

Sander Lantinga nieuwe 3FM dj

-Hans- had ons via de nieuws-submit te melden:

MTV-presentator Sander Lantinga gaat vanaf 6 september maandag tot en met donderdag tussen 20:00 en 22:00 uur de 'SanderSjow' op 3FM presenteren. De 27-jarige Sander volgt hiermee dj eLine la Croix op die deze zomer tijdelijk het avondprogramma presenteerde na het vertrek van Timur Perlin naar Yorin FM. Zij gaat nu weer een nachtprogramma maken.

De dagelijkse 'SanderSjow' wordt een interactief muziekprogramma, gericht op scholieren en studenten die in de avond graag de radio aan hebben. Naast (nieuwe) muziek zal er in het programma ook het item 'Zand erover' te horen zijn. Luisteraars proberen hierin een conflict op te lossen in de uitzending. Ook gaat Sander potentiële nieuwe geliefden koppelen in 'de radiodate'.

Overigens kiest Lantinga volledig voor zijn NPS-programma op 3FM. Zijn werkzaamheden bij televisiezender MTV zal hij staken.

Ex-lijfwacht Saddam bezoekt asielzoekers Den Helder

Lagulalupis had ons via de nieuws-submit te melden:

Een ex-lijfwacht van Saddam Hussein was vrijdag te gast in het gemeenschappelijk christelijk centrum De Verkenningston te Den Helder. Hij reisde af naar de Noordkop om de bewoners van het Helderse asielzoekerscentrum een bezoek te brengen.

De lijfwacht vertelde tijdens de bijeenkomst over zijn werkzaamheden voor de voormalige Iraakse dictator. De boodschap van de middag was echter dat geweld slecht is. De man is bekeerd en heeft tegenwoordig een vreedzame levenstijl.

Hockeysters zeker van halve finales

Zonder zelf te spelen hebben de Nederlandse hockeyvrouwen zich geplaatst voor de halve finale. Poulegenoten Australië en Zuid-Korea speelden gelijk, waardoor de plek Nederland niet meer kan ontgaan.

Nederland staat in poule B eerste. Door het gelijkspel van Australië en Zuid-Korea kunnen die de plek niet meer van Nederland afpakken. Alleen Duitsland kan de plek van Nederland pakken, maar met een tweede plaats in de groep zal Nederland ook doorgaan. Zondag spelen de Nederlandse hockeysters het laatste pouleduel tegen Australië.

In poule A is het zeker dat Argentinië en China naar de halve finales gaan. In een onderling duel moeten de landen alleen nog uitmaken wie als eerste eindigt in poule A.

'Olympische' Playboy zorgt voor opwinding

Icon Sport - OS Athene 2004Athoc, de organisatie van de Olympische Spelen in Athene, heeft tevergeefs geprobeerd de Griekse editie van Playboy uit de handel te laten nemen. Het blootblad zou volgens Athoc met een olympische seksreportage de symbolen van de Olympische Spelen en de olympische gedachte hebben misbruikt.

Voor de speciale Olympische editie werd bijvoorbeeld het olympische motto 'sneller, hoger, sterker' verbasterd tot 'harder, dieper, langer'. In de reportage werden naaktmodellen afgebeeld met onder meer een discus, de vijf olympische ringen en de olympische vlam. Ook de titel, '2004 seconden van plezier', viel bij Athoc verkeerd. "2004 is ons handelsmerk en onlosmakelijk verbonden met de Olympische Spelen", aldus een woordvoerder.

De rechter zag hierin echter geen reden de 40.000 exemplaren uit de handel te nemen. Playboy liet in een reactie weten blij te zijn met de gratis reclame. In Athene was vrijdagochtend in de kiosken geen Playboy meer te krijgen.

Amerikaanse senator op terroristenlijst door fout

Icoon Buitenlands nieuws De Amerikaanse senator Edward (Ted) Kennedy maakte donderdag tijdens een toespraak bekend eerder dit jaar per ongeluk op de lijst van mogelijke terroristen geplaatst te zijn. Omdat zijn naam op deze lijst stond kon één van de bekendste politieke figuren van de Verenigde Staten enkele weken niet vliegen. Kennedy is al sinds 1962 senator.

Het vliegverbod werd hem voor het eerst duidelijk toen hij in april aan boord probeerde te gaan van een vlucht van Washington naar Boston. De baliemedewerkers van U.S. Airways konden hem zijn ticket niet geven. Toen Kennedy probeerde te achterhalen waarom niet, kreeg hij te horen dat hem dat niet verteld mocht worden. Na enkele superieuren erbij gehaald te hebben werd de senator uiteindelijk toch op de vlucht toegelaten.

In de eerste instantie ging Kennedy er van uit dat het om een éénmalige fout ging. Op de terugweg van Boston naar Washington had hij echter precies hetzelfde probleem. Uiteindelijk zou hij nog drie keer voor een vlucht geweigerd worden. Na de derde weigering was de maat voor Kennedy vol, waarop hij liet uitzoeken waarom hij steeds geweigerd werd.

Na enige tijd bleek dat hij geweigerd werd omdat zijn naam leek op een alias van een bekende terrorist. Volgens Kennedy kostte het hem een aantal telefoontjes naar hooggeplaatste functionarissen en een paar weken voordat zijn naam van de lijst af werd gehaald.

Terwijl het publiek het niet kon laten te lachen om de situatie, zette Kennedy openlijk vraagtekens bij de betrouwbaarheid van het systeem. "Als ze al zoveel moeite hebben met een senator, hoe gaan normale Amerikanen die hier de dupe van worden zoiets dan ooit oplossen zonder dat hun rechten geschonden worden?"

Het is nog niet bekend hoe de fout gemaakt kon worden.

Blote borst taboe in Texels hotel

Babettie had ons via de nieuws-submit te melden:

In Grand Hotel Opduin in De Koog op Texel zijn ze niet gediend van vrouwen die borstvoeding geven. Althans niet in het restaurant. Dat ondervonden Monica en André Winkelman donderdag. Ze waren met hun twee kinderen op vakantie op het Waddeneiland. Tijdens het diner wilde de moeder haar drie maanden oude baby de borst geven, maar de hoteldirectie verbood dit.

Het gezin besloot hierop resoluut het hotel te verlaten en een nieuw onderkomen te zoeken. Ze voelden zich slecht behandeld. Volgens de eigenaresse Henriëtte den Ouden is de vrouw echter vriendelijk verzocht niet in het restaurant haar kind te voeden. 'Er zaten 220 andere gasten in het restaurant. We boden nog aan om van de brasserie gebruik te maken, maar dat wilden ze niet.'

Bos toch beschikbaar als lijsttrekker PvdA

Icoon politiek binnenland nieuwsWouter Bos is bij de eerstvolgende parlementsverkiezingen opnieuw beschikbaar als lijsttrekker voor de PvdA. Dat zegt de politicus in het tv-programma Follow the Leader, dat zaterdag wordt uitgezonden. Vorig jaar had Bos nog openlijk twijfel uitgesproken over een vernieuwd lijsttrekkerschap.

Voorwaarde om door te gaan is een duidelijk mandaat van zijn partij. Eerder liet Bos weten een model voor te staan waarbij verschillende kandidaten binnen de PvdA met elkaar de strijd aangaan voor het lijsttrekkerschap op basis van een persoonlijk programma.

De PvdA-leider zegt nog niet te weten of hij ooit premier wil worden. Enerzijds is er twijfel aan de spanning en stress die het leiden van een regering met zich meebrengt voor het privéleven, anderzijds waakt Bos ervoor te arrogant over te komen. "Eén van de grote problemen van de PvdA van de afgelopen jaren was dat de partij alleen bezig was met macht, met op het pluche blijven, met het denken in Haagse termen. Als Wouter Bos nu al gaat zeggen 'hier zit de nieuwe premier' dan ben ik bang dat ik en al die mensen om mij heen gaan denken in termen van dat wij op die stoelen zitten", meent de PvdA-voorman. In peilingen staat de PvdA al geruime tijd op winst.

Dressuurploeg 6e na eerste dag

Na de eerste dag bezet de Nederlandse dressuurequipe bij de landenwedstrijd de zesde plaats.

Imke Schellekens-Bartels met haar paard Lancet kwam tot een goed percentage van 69,750. Marlies van Baalen viel samen met haar paard Idocus tegen, zij kwam tot 64,583 procent.

Duitsland leidt halverweg met een score van 71,813, gevolgd door de Verenigde Staten (69,146) en Groot-Brittannië (69,084).

Zaterdag rijden voor Nederland nog Anky van Grunsven (Gestion Salinero) en Sven Rothenberger (Barclay II). Het slechtste resultaat wordt geschrapt.

Counter Strike

borisz wist me via de submit nog meer CounterStrike filmpjes te vertellen.

Zo is er een cs_mansion.
Waarschijnlijk is dat de eerste...

Er is naast het al bekende de_dust ook een cs_assault versie.

Last but not least is er ook, een voor de cs gamers een belangrijke map, de_aztec... of wacht.. nee dat is de trailer.. hier is de echte de_aztec versie.

Zo n00bs, stop het campen, wees geen newbie, leer van de filmpjes en ga gerust verder CS'en.

Nachtlicht Finalist 4

In samenwerking met NCRV's literair radioprogramma Nachtlicht is er het afgelopen half jaar een schrijfwedstrijd gehouden, met als thema 'De Liefde'.

De uiteindelijke finale gaat tussen vier weekwinnaars die gekozen zijn door Manon Uphoff en Arthur Japin. Dit zal in de uitzending van volgende week zondag bekend worden gemaakt.

Vandaag de vierde en laatste finalist; Nonna. Veel succes allemaal.

P2p-programma's vrijgepleit door rechter VS

Icoon Digital nieuwsEen rechtbank in San Francisco heeft de eis van de Amerikaanse muziek- en filmindustrie om p2p-programma's Grokster en Streamcast te verbieden afgewezen. De rechter bevestigde hiermee het vonnis van de lagere rechtbank in Los Angeles van april 2003. Het misbruik van de software om rechten te schenden betekent niet dat de software zelf verboden kan en moet worden, aldus de uitspraak.

De driekoppige rechtbank haalde een uitspraak van het Hooggerechtshof van de VS uit 1984 aan waarin de eis de videorecorder te verbieden werd afgewezen omdat technologie niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor eventueel misbruik. Napster, voorloper van de huidige p2p-programma's, werd vier jaar geleden wel verboden omdat deze de uitwisseling van illegale bestanden centraal regelde, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Grokster en Streamcast die enkel software aanbieden om uitwisseling tussen pc's te kunnen uitvoeren.

De verschillende muziek- en filmorganisaties die samenwerkten in deze zaak hebben nog niet beslist of ze na dit dubbele verlies de zaak voor het Hooggerechtshof willen brengen. Bij de aanklacht waren onder meer Metro-Goldwyn-Mayer, Sony, Disney, een aantal dochters van Time Warner en andere belangrijke leden van de Amerikaanse filmorganisatie MPAA en de muziekassociatie RIAA betrokken.

VS: vanwege kijken Canadese tv voor de rechter

Icoon opmerkelijk nieuws Een 48-jarige Amerikaanse man moet zich binnenkort voor de rechtbank verdedigen omdat hij de Olympische Spelen op een Canadese televisiezender wilde volgen. Dit meldde de Los Angeles Times donderdag.

Elliot Chang was het niet eens met de nationalistische verslaggeving van de Amerikaanse televisiezender NBC. De inwoner van Playa Del Rey, een plaatsje ten westen van Los Angeles, kocht daarom een schotel zodat hij na het afsluiten van het juiste maandabonnement de Olympische Spelen via de Canadese zender CBC kon volgen.

De autoriteiten waren hier minder gelukkig mee. In de Verenigde Staten is het namelijk net als in veel andere landen alleen toegestaan om buitenlandse televisie te ontvangen als je ook een adres in het buitenland hebt. Omdat Chang geen Canadees adres heeft moet hij zich nu voor de rechter verantwoorden voor het schenden van de regels van de Federal Communications Commission (FCC).

'Amerikanen omsingelen moskee Najaf'

Icoon Irak nieuws Volgens ooggetuigen hebben Amerikaanse tanks de Imam Ali-moskee in Najaf omsingeld. De radicale shi'itische geestelijke Muqtada al-Sadr zou zich daar schuilhouden. De omsingeling zou deel uitmaken van een slotoffensief wat in de nacht van donderdag op vrijdag door de Amerikanen werd ingezet. Aanhangers van al-Sadr zouden mortieren vanuit de moskee afvuren.

Bij dit slotoffensief werden een groot aantal stellingen rond de moskee door vliegtuigen gebombardeerd en door artillerie onder vuur genomen. Volgens de Arabische zender al-Arabiya zijn er bij de aanval veel doden en gewonden gevallen. De medische autoriteiten in Najaf spreken van minstens achttien dodelijke burgerslachtoffers.

De schade aan de voor sjiieten heilige stad Najaf zou enorm zijn. Bombardementen zouden onder andere een deel van de begraafplaats waarop eerder zwaar gevochten werd verwoest hebben. Van de Imam Ali-moskee, één van de heiligste plekken in het shi'itische geloof, zouden ook enkele minaretten beschadigd zijn.

Het slotoffensief werd ingezet nadat al-Sadr weigerde Najaf te verlaten. Eerder had hij nog aangegeven zijn leger terug te trekken. De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice zei hierop dat het tijd was voor actie omdat de 'onbetrouwbare' al-Sadr toch niet wil onderhandelen. De door al-Sadr gestelde eis dat de Amerikaanse troepen zich eerst moesten terugtrekken voordat hij dat zou doen werd overigens ook genegeerd.

Nintendo maakt najaarsline-up bekend

Middels een persbericht heeft Nintendo UK een uitgebreid overzicht gegeven van alle games die dit jaar nog uitgebracht gaan worden in Europa op de GameCube en Game Boy Advance. De eerste twee titels die er voor de GameCube uitspringen zijn Wario Ware, Inc.: Mega Party Game$ en Second Sight, welke op 3 september uitgebracht zullen gaan worden. De 24e zal de langverwachte titel Animal Crossing uitkomen - het is dan immers iets meer dan 2 jaar geleden sinds de game in de VS is uitgebracht. Oktober brengt ons allereerst Pikmin 2 (8e), het vervolg op de innovatieve launchtitel. Daarnaast zal Nintendo op 15 oktober de trommelgame Donkey Konga uitbrengen. De maand november is echter de topmaand met de release van potentiële toppers als Tales of Symphonia (9 november), Paper Mario 2: The Thousand Year Door (12e), Metroid Prime 2 Echoes en Prince of Persia 2 (beide de 26e).

Op het Game Boy Advance platform lijkt het aantal toptitels iets dunner gezaaid: Mario Golf Advance Tour komt de 17e uit waarop vanaf 1 oktober dan Pokémon LeafGreen en Pokémon FireRed te bewonderen zijn. Ook voor de GBA is november de beste maand want er wordt dan achtereenvolgens uitgebracht: The Legend of Zelda: The Minish Cap (12e), Mario vs. Donkey Kong (19e) en Super Mario Ball (26e). In december wordt afgesloten met Mario Party Advance (3e) en Final Fantasy I & II: Dawn of Souls (10e).

Onderstaand het totaaloverzicht zoals aangeleverd door Nintendo:

GameCube releases:
Medabots: Infinity (Natsume) - 1st September 2004
Wario Ware, Inc.: Mega Party Game$ (Nintendo) - 3rd September 2004
Terminator 3: The Redemption (ATARI) - 17th September 2004
Digimon Rumble Arena 2 (ATARI) - 17th September 2004
Madden NFL 2005 (EA) - 17th September 2004
Animal Crossing (Nintendo) - 24th September 2004
Tiger Woods PGA Tour 2005 (EA) - 24th September 2004
WWE Day of Reckoning (THQ) - 30th September 2004
Ribbit King (ATARI) - September 2004
Second Sight (Codemasters) - September 2004
NHL 2005 (EA) - September 2004
Pikmin 2 (Nintendo) - 8th October 2004
Def Jam Fight for New York (EA) - 8th October 2004
Donkey Konga (Nintendo) - 15th October 2004
FIFA Football 2005 (EA) - October 2004
Tony Hawk's Underground 2 (Activision) - October 2004
X-Men Legends (Activision) - October 2004
NBA Live 2005 (EA) - October 2004
Ty the Tasmanian Tiger 2 (EA) - October 2004
Paper Mario 2: The Thousand Year Door (tentative name) (Nintendo) - 12th November 2004
Tales of Symphonia (Namco/Nintendo) - 9th November 2004
Metroid Prime 2: Echoes (Nintendo) - 26th November 2004
Spyro, A Hero's Tail (Vivendi) - 26th November 2004
GoldenEye: Rogue Agent (EA) - November 2004
Disney Pixar's The Incredibles (THQ) - November 2004
Polar Express (THQ) - November 2004
Power Rangers Dino Thunder (THQ) - November 2004
Need for Speed Underground 2 (EA) - November 2004
The Lord of the Rings: The Third Age (EA) - November 2004
The URBZ Sims in The City (EA) - November 2004
Spongebob Squarepants The Movie (THQ) - November 2004
Call of Duty: Finest Hour (Activision) - Q4 2004
Prince of Persia 2 (Ubisoft) - Q4 2004

Game Boy Advance releases:
Thunderbirds (Vivendi) - 20th August 2004
Digimon Battle Spirits 2 (ATARI) - 27th August 2004
Dragonball Z Supersonic Warriors (ATARI) - 27th August 2004
Kill.switch (ZOO Digital) - 27th August 2004
Street Jam (ZOO Digital) - 27th August 2004
Counter Punch (ZOO Digital) - 27th August 2004
Wings (ZOO Digital) - 3rd September 2004
Megaman Battle Network 4 Blue Moon (Capcom) - 3rd September 2004
Megaman Battle Network 4 Red Sun (Capcom) - 3rd September 2004
Megaman Zero 3 (Capcom) - 3rd September 2004
Defender of the Crown (ZOO Digital) - 3rd September 2004
Mario Golf Advance Tour (Nintendo) - 17th September 2004
Ms Pacman - Maze Madness (ZOO Digital) - 17th September 2004
Who wants to be a Millionaire 2 (ZOO Digital) - 17th September 2004
Barbie as the Princess and The Pauper (Vivendi) - 24th September 2004
Yu-Gi-Oh! Reshef of Destruction (Konami) - September 2004
Star Wars Trilogy: Apprentice of the Force (Ubisoft) - September 2004
Disney's Home on the Range (Disney/ Buena Vista Games) - Summer 2004
Pokémon LeafGreen and Pokémon FireRed (Nintendo) - 1st October 2004
Titeuf: The Tcho Attitude (ATARI) - 1st October 2004
R-Type III (ZOO Digital) - 1st October 2004
Lego Knights Kingdom (Lego/ THQ) - 8th October 2004
Duel Masters: Sempai Legends (ATARI) - 29th October 2004
Premier Manager 2004/ 2005 (ZOO Digital) - 29th October 2004
Tony Hawk Underground 2 (Activision) - October 2004
FIFA Football 2005 (EA) - October 2004
Buena Vista Interactive Tron 2.0 (Disney/ Buena Vista Games) - October 2004
Disney's Lilo and Stitch (Disney/ Buena Vista Games) - October 2004
Ty the Tasmanian Tiger 2 (EA) - October 2004
Disney Pixar's Finding Nemo: The Continuing Adventures (THQ) - October 2004
I-Ninja (ZOO Digital) - 5th November 2004
The Legend of Zelda: The Minish Cap (Nintendo) - 12th November 2004
Mario vs. Donkey Kong (Nintendo) - 19th November 2004
Super Mario Ball (Nintendo) - 26th November 2004
Dead to Rights (ZOO Digital) - 26th November 2004
Pacman World (ZOO Digital) - 26th November 2004
Disney Pixar's The Incredibles (THQ) - November 2004
The Lord of the Rings: The Third Age (EA) - November 2004
The URBZ Sims in The City (EA) - November 2004
Banjo Pilot (THQ) - November 2004
Hot Wheels Stunt Track Challenge (THQ) - November 2004
Nicktoons (THQ) - November 2004
Polar Express (THQ) - November 2004
Power Rangers Dino Thunder (THQ) - November 2004
Spongebob Squarepants The Movie (THQ) - November 2004
WWE Survivor Series (THQ) - November 2004
CIMA: The Enemy (Natsume) - Q3 2004
Mario Party Advance (tentative name) (Nintendo) - 3rd December 2004
Final Fantasy I & II: Dawn of Souls (tentative name) (Nintendo) - 10th December 2004
River King (Natsume) - Q4 2004
Hardcore Pool (Telegames) - Q4 2004
Oggy and the Cockroaches (Telegames) - Q4 2004

Toezicht ondernemers op bronwater slecht

Icoon Algemeen nieuws Er wordt slecht toezicht gehouden op de kwaliteit van drinkwater door ondernemers en bedrijven die het water zelf winnen. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld campings die het drinkwater zelf uit een bron halen. Dit heeft een inspectie van VROM vrijdag bekend gemaakt.

Van de bedrijven die de inspectie vorig jaar bezocht bleek de helft zich niet aan de regels van de Waterleidingwet te houden. Die regels zijn in 2002 nog aangescherpt. Ondernemers moeten sindsdien de kwaliteit van het bronwater controleren door middel van een vastgesteld meetprogramma. Bij dit meetprogramma wordt gelet op de concentratie van bepaalde schadelijke stoffen in het water, zoals nitraten. Ook wordt er gelet op de hoeveelheid bacteriën.

Hoewel de ondernemers dus onvoldoende controleren op de kwaliteit van het drinkwater, is er nog geen reden tot paniek. Volgens de inspectie is de kwaliteit van het water 'in het algemeen' wel goed. Bij drie van de 47 bezochte bedrijven was het water echter niet in orde. In twee gevallen was de concentratie nitraten te hoog, en in één geval zaten er te veel bacteriën in het water.

'Vogelgriep bij varkens geconstateerd'

Re_plaY had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Medisch nieuws Wetenschappers van het Chinese nationale laboratorium voor vogelgriep hebben de ziekte mogelijk voor het eerst bij varkens geconstateerd. Dit zou blijken uit onderzoek van monsters die tussen 2003 en het heden bij zieke varkens zijn afgenomen. Dit werd vrijdag door een functionaris van het laboratorium tegen journalisten verklaard. Het zou gaan om de gevaarlijke H5N1 variant.

Vlak na de verklaring van de functionaris voegde hij er aan toe dat het bericht misschien beter niet gemeld kon worden omdat "veel mensen dan bang zouden worden". Een woordvoerster van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaarde nog van niets te weten, maar noemde het nieuws wel zorgwekkend als het waar is.

Als de vogelgriep inderdaad de sprong van vogels naar varkens heeft genomen is dit slecht nieuws. Virussen kunnen in varkens namelijk veel makkelijker muteren dan in vogels, waardoor er nog gevaarlijkere varianten van de vogelgriep kunnen ontstaan. Bovendien wordt een besmetting makkelijker overgedragen van varken op mens dan van vogel op mens.

De berichten komen nadat afgelopen week nieuwe besmettingsgevallen in Azië bekend werden, waaraan in Vietnam al zeker drie mensen overleden.

Chinese boer slacht familie af met bijl

Boswachtertje had ons via de nieuws-submit te melden:

De 35-jarige boer Jian Xueliang heeft in China acht mensen met een bijl vermoord. Het gaat om zijn buurvrouw en zeven familieleden, waaronder haar kinderen. De dader kwam tot de slachtpartij omdat hij door de vrouw beschuldigd was voor verkrachting.

Hiervoor werd hij veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Hij bleef altijd ontkennen de vrouw te hebben verkracht. Ze zou een affaire met hem hebben.

Na een jaar cel kwam hij in oktober 2003 vrij. Deze week nam Xueliang alsnog wraak. Na een klopjacht van 13 uur werd hij eindelijk opgepakt door de politie. Onder de slachtoffers bevinden zich kinderen van vier en tien jaar oud en een tweeling van vijftien jaar.

Vier vrouwen gearresteerd na ruzie over parkeerplaats

Benky had ons via de nieuws-submit te melden:

Een moeder is samen met haar drie dochters gearresteerd nadat zij donderdag in Rotterdam ruzie kreeg over een parkeerplaats. De vrouwen van 20, 21, 26 en 45 jaar kregen het aan de stok met een 43-jarige man uit Rotterdam.

De vier vrouwen gingen boodschappen doen en wilden een plekje bemachtigen op de druk bezette parkeerplaats bij de Hellevoetstraat. Alle plaatsen waren echter bezet en de drie dochters stapten uit waarop de moeder nog een rondje reed. Toen er een plekje vrij kwam bezette de 20-jarige dochter deze plaats.

De 43-jarige man uit Rotterdam stond echter ook te wachten op een plekje en reed de parkeerplaats op. De dochter die de plaats bezette werd hierop boos en sloeg de man door het openstaande portierraam in zijn gezicht. Al snel kreeg zij bijval van haar overige familieleden, waardoor er een flink handgemeen ontstond. De politie moest er aan te pas te komen en rekende allevier de vrouwen in. De man deed aangifte van mishandeling.

Dove Ierse militairen krijgen geld

Naar verwachting zo'n 17.000 Ierse militairen krijgen een compensatie van in totaal 300 miljoen euro omdat hun gehoor is beschadigd door geweerschoten en / of explosies.

De Ierse regering zegt dat het al 15.363 militairen heeft uitbetaald wat neerkomt op 277 miljoen euro inclusief 93 miljoen aan juridische kosten. Daarbij komt nog eens de claims van nog 1300 dienende en afgezwaaide militairen, die nog moeten worden onderzocht.

De militairen, varieërend van soldaat tot generaal, zeggen tientallen jaren onvoldoende gehoorbescherming te hebben gekregen. De regering ging er aanvankelijk vanuit dat ruim een miljard euro aan compensatie zou moeten worden betaald.

Oud wel, Braat niet naar finale kanovaren

Sam Oud heeft zich verrassend gekwalificeerd voor de finale van het onderdeel slalom bij het kanovaren.

De Nederlander had zich als laatste geplaatst voor de halve finales, maar ging door een geheel foutloze race als derde door naar de eindstrijd.

De andere Nederlander in de halve eindstrijd, Floris Braat, slaagde er niet in om een plek bij de beste tien kanoërs te halen, en eindigde teleurstellend als zeventiende.

Marokkaanse hangjongeren tarten samenscholingsverbod

Icoon Binnenlands nieuws Overlast veroorzakende Marokkaanse hangjongeren in het Brabantse Etten-Leur blijken het onlangs ingestelde samenscholingsverbod aan hun laars te lappen. De buurt ondervindt veel hinder van de rondhangende jeugd. Naar eigen zeggen ondervinden de Marokkaanse jongeren hinder van de politie.

In de wijk Grauwe Polder is sinds 1 augustus een samenscholingsverbod van kracht op openbaar terrein. Groepjes jongeren met meer dan drie personen zijn uit den boze. Desondanks staan er regelmatig groepen met meer dan twintig Marokkaanse hangjongeren. Zij voeren een kat-en-muis-spelletje met de politie.

Zodra de buurt de politie inlicht over overlast, gaat deze een kijkje op de plaats van de gemelde onrust nemen. Zodra de politie ter plaatse is, vluchtten de hangjongeren weg naar locaties vlakbij waar het samenscholingsverbod niet geldt. Een van de jongeren, Achmed, vertelt: "Als de politie om de hoek komt rijden, rennen we hard weg. Dan vliegen ze het grasveld op, want dat valt net buiten het gebied", vertelt hij lachend.

Volgens Ahmed valt de overlast wel mee. "Misschien praten we een beetje hard en we lachen natuurlijk. En ja, op een mooie zomeravond kan het weleens laat worden. Maar hard drugs zal je bij hen niet zien". Van klachten van omwonenden zijn de hangjongeren niet gediend. "We willen helemaal niet dat ze komen praten, want dan denkt iedereen dat er weer wat aan de hand is. We willen niks met die agenten te maken hebben", aldus Mohammed Zeci.

Volgens Ahmed dreigt de situatie te escaleren. Ook vóór het samenscholingsverbod partrouilleerde de politie langs de hangplekken, maar sinds twee weken verhardt volgens hem de situatie. "De politie komt ons lastig vallen", vindt Achmed. "Nu rennen we nog wel weg. Straks wordt het erger, dan gaan ze ons achtervolgen en oppakken. Dit gaat gewoon escaleren."

Coach geschorst na slaan judoka

De Zuid-Koreaanse judobond heeft door een oplettende journalist een Koreaanse coach geschorst. De journalist zag dat de coach, Suh Joung-bok, zijn judoka, Ye Gue-rin, sloeg nadat ze een partij had verloren, waarna hij dit meldde bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Nadat het IOC en de Internationale Judofederatie (IJF) om opheldering hadden gevraagd, besloot de bond Joung-bok te schorsen en excuses aan te bieden voor het gedrag van de coach.

"De Koreaanse coach is onmiddellijk verwijderd van de Spelen door zijn nationale bond en, na de zaak te hebben onderzocht, steunt het IJF die beslissing", aldus een woordvoerder. Of er na de Spelen sancties volgen tegen de coach is nog niet duidelijk.

Brand bij dagblad de Gelderlander

Aeroxie had ons via de nieuws-submit te melden:

Slechts een klein deel van de abonnees van de Gelderse krant De Gelderlander heeft vanochtend een krant gekregen. Oorzaak is een brand in de pers van de regionale krant. Hierdoor konden maar 5000 kranten gedrukt worden.

De Gelderlander gaat wel zorgen voor twee noodedities die momenteel op Wegener-persen in Apeldoorn worden gedrukt en dan zo snel mogelijk worden verspreid.

De krant van zaterdag zal wederom worden uitgebracht in noodedities die gedrukt worden in Apeldoorn.

Programma HCE (Week 34)

Hieronder vind je het programma van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van komend weekend.

Programma Holland Casino Eredivisie (Week 34)
DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr20.00Vitesse FC Groningen -
.
za19.30PSV AZ -
za19.30ADO Den Haag NEC -
za19.30sc Heerenveen Roda JC -
za20.00RKC Waalwijk FC Twente -
.
zo12.30Willem IIFeyenoord -
zo14.30Fc UtrechtRBC Roosendaal -
zo14.30Ajax NAC Breda -
zo14.30De GraafschapFC Den Bosch -

Everton wil Van der Meyde

Everton heeft interesse getoond voor Andy van der Meyde wiens seizoen vorig jaar bij Inter Milan totaal niet goed liep.

De manager van Everton, David Moyes, wilde de interesse niet bevestigen noch wilde de zaakwaarnemer van Vd. Meyde dat niet maar Everton moet haast maken met versterkingen omdat komende week de transfermarkt sluit en Everton heeft een aderlating moeten doen doordat het maar liefst 17 spelers kwijt raakte.

Zilver bezorgt Paulinho werk

Bij de wegwedstrijd op de Olympische Spelen was hij nog de grote verrassing, na het behalen van de zilveren medaille achter winnaar Paolo Bettini wil iedereen hem hebben. Sergio Paulinho is hot dit moment.

Met name de Spaanse teams zitten achter Paulinho aan. Volgend jaar moeten er meer kilometers gereden worden in de Pro Tour, extra mankracht is altijd welkom, en als deze toevallig ook nog kan winnen is dit alleen maar beter. Verschillende teams hebben de telefoon al gepakt. Manolo Saiz bijvoorbeeld van Liberty Seguros is zeer gecharmeerd van de renner uit Portugal. De huidige werkgever van Paulinho, LA-Pecol, weet dat als ze hem willen behouden het doorlopende contract, tot eind 2005, sterk verbeterd zal moeten worden, anders is de vogel gevlogen.

Paulinho was voor het Noord-Europese publiek de grote onbekende, in het peloton was hij overigens niet onbekend. Dit jaar won hij al het nationale kampioenschap tijdrijden en twee ritten in de ronde van Portugal. De 24-jarige Portugees is een mannetje om in de gaten te houden de komende jaren, als hij zich kan verbinden aan een grote ploeg.

'Amsterdam veilig verklaard voor Australiërs'

Hitec4ever had ons via de nieuws-submit te melden:

Amsterdam is weer 'veilig gebied' voor Australische toeristen. Eind vorig jaar waarschuwden de Australische autoriteiten nog voor de hoge criminaliteit, waarbij Nederland voor het gemak zelfs met landen als Syrië, Sri Lanka en Cambodja op één lijn werd gesteld.

Nu de Australiërs een nieuwe ambassadeur in Nederland installeerden, zag stadsdeelvoorzitter Anne-Lize van der Stoel haar kans schoon. Gisteren liet zij de nieuwe Australische ambassadeur tijdens een wandeling door het centrum overtuigen van de veiligheid van Amsterdam.

De ambassadeur concludeerde na deze wandeling dat het advies van vorig jaar op een misverstand heeft berust. Vorig jaar kwamen er toch nog 53.000 Australiërs naar Amsterdam, maar of de toeristenindustrie daadwerkelijk geleden heeft onder de waarschuwing, is nog niet bekend. Wel blijft het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken nog wel waarschuwen op te passen voor tasjesdieven, criminelen op de Schiphol-lijn, nepagenten uit Oost-Europa en Nigeriaanse internetoplichters.

Site slachtoffer Awa vol steunbetuigingen

De website van het slachtoffer van de Irakese-Koerd Awa uit Leeuwarden op CU2.nl staat vol met steunbetuigingen. Het 16-jarige meisje, Jamai, wordt door veel andere CU2-gebruikers een hart onder de riem gestoken.

CU2 is een bij jongeren populaire internetpagina. Ze kunnen er een pagina over zichzelf maken. De site telt ruim 800.000 profielen. Volgens het meetbureau Nielsen/NetRatings komt 30% van de Nederlandse tieners minstens één keer per maand op deze site.

Awa zelf heeft geen profiel op CU2. Zijn vrienden wel, onder 'nicknames' als CraY-C-LaY-D en Sultanic (Van beide profielen zijn overigens vanochtend razendsnel alle afbeeldingen gewist). Awa was wél veel op internet, vooral op MSN. Via dat programma bedreigde hij onder meer jongens die in de lijst van zijn vriendin voorkwamen.

Slachtoffer Jamai maakte in april 2003 een profiel aan op CU2. Op 14 juni van dit jaar heeft ze die voor het laatst geupdate. Op vraag 12 'Heb je verkering', is het antwoord: ,,JuPszS,,:DHou van je Awa''. Op haar profiel prijkt nog steeds een foto van haar vriendje Awa. Ze heeft momenteel al drie pagina's met wannabe CU2-vriendjes. Hier zijn de steunbetuigingen te vinden.

Het taalgebruik op CU2 kenmerkt zich vaak in een hoog BrEeZaH-gehalte. Zo ook op het profiel van Jamai. Veel reacties op haar site zijn tevens in dat taaltje: ''eeya gurlw! d0n't kn0w ya.. mah ik wens je eg suuuupah veel sterkte!!! dikkah k0eshj miehj''', schrijft ene sugah-shorty88, en ''HeY! Er ZiJN gEeN wOoRdUh VoOr WaT HiJ jE hEeFt AaNgEdAan. HeEL vEeL sTeRkTe!!!'', is een reactie van ene LeOnI.

Silent treatment

Een silent treatment, iemand doodzwijgen, totaal negeren. Het kan iedereen overkomen en het kan overal gebeuren: in familiekring, op school, op het werk. De aanleiding kan van alles zijn, maar meestal wordt het veroorzaakt door een hoogoplopende ruzie. Vaak ook komen daar heftige gevoelens aan te pas, jaloezie of rancune.
Als het jezelf overkomt, dringt de ernst ervan in eerste instantie niet tot je door. Je reageert boos en vervalt in koppig stilzwijgen.
En dan, zomaar opeens, merk je dat je er alleen voor staat, dat in jouw geval tijd niets verzacht noch uitwist, maar juist alles kapot maakt. Je weet niet precies wat daarvan de oorzaak is, maar je gokt op de laatste ruzie die je had. Het blijkt dat het geen enkele zin meer heeft om het uit te praten, want niemand wil nog naar je luisteren.
Je trots weerhoud je ervan om contact te blijven zoeken, in het begin althans. Als je weer tot jezelf bent gekomen, is het te laat. De ijzige stilte - het meest gemene onderdeel van de silent treatment - kan op geen enkele manier meer worden doorbroken. De anderen zwijgen, allemaal, niemand wil contact met je, niemand belt of stuurt je een mail, zelfs een verjaardagskaartje is nog te veel moeite. Eigenlijk besef je het dan pas ten volle: je hoort er niet meer bij, je ligt eruit, volledig en voorgoed.

Op den duur berust je erin, je moet wel, je wordt zo moe van je zoektocht naar het waarom. Je raakt er min of meer aan gewend, aan het afgesloten zijn, om op jezelf aangewezen te zijn. Je voelt je wel ontzettend rot, want als je op die manier wordt afgewezen, om welke reden dan ook, kan het je gevoel van eigenwaarde enorm beïnvloeden. Nog veel meer gevoelens overspoelen je, je geest en lichaam raken totaal uit balans. Onzekerheid, wantrouwen, achterdocht, buikpijn, hoofdpijn, het is allemaal normaal, je moet jezelf de tijd gunnen om alles te verwerken. Dat is een langdurig proces en extra moeilijk omdat je daarnaast ook nog je hoofd boven water moet zien te houden.
Als je langzaam weer omhoog krabbelt, ga je keihard je best doen. Je zoekt een nieuwe bestemming. Je hebt nog maar heel zelden last van zwakke momenten. Je legt je hand wel op de telefoon, maar je belt niet, je schrijft wel mailtjes en daarin vraag je wel honderd keer waarom, maar je verstuurt ze niet. Je weet maar al te goed dat jouw knieval niets zal veranderen en andersom verwacht je van de anderen ook niets meer.
Jou rest niets anders dan dat kleine sprankje hoop, maar ook dat dooft op den duur, niets blijft daarvan over, dat weet je en je bent erop voorbereid. Je went aan alles eigenlijk, aan je eenzaamheid en je ellende, aan je silent treatment.

Sommige silent treatments duren jaren, bij andere wordt de stilte zelfs nooit meer doorbroken. Als het heel lang duurt, ben je er niet altijd meer mee bezig, kun je het zelfs even vergeten. Je hebt inmiddels al je schepen achter je verbrand en een nieuw leven opgebouwd, ver weg van je familie en je oude woonplaats, soms in een vreemd land.
Je ontmoet andere mensen, maakt nieuwe vrienden, je lacht weer en als je nog meer geluk hebt, vind je de liefde van je leven. In dat geval breken goede tijden aan en worden die donkere wolken boven je hoofd eindelijk verdreven. De zon breekt door, het leven lacht je weer toe en je voelt je plotseling zo ontzettend sterk en gelukkig. Je hebt niemand meer nodig, denk je, je kunt eindelijk alles vergeten. Je wilt je leven alleen nog maar delen met die ene, die zo belangrijk voor je is geworden.
Helaas, ook dan blijkt weer hoe wreed een silent treatment kan zijn. Want ook al begin je aan een nieuwe fase van je leven, dit geluk wil je juist wél met iedereen delen, maar je weet dat dát niet meer kan, nooit meer...

Irakezen gedood na beschieting Nederlanders

In Zuid–Irak hebben Nederlandse soldaten gisteravond laat een voertuig met Irakezen beschoten, nadat zij vanuit de auto onder vuur waren genomen. Daarbij zijn twee Irakezen om het leven gekomen. Of die door de kogels of door het ongeluk om het leven zijn gekomen is nog niet bekend.

De Koninklijke Marechaussee (KMAR) en de lokale politie stellen een onderzoek in naar wat er precies is gebeurd. Het Japanse persbureau Kyodo meldde eerder op gezag van de lokale politie dat er geen wapens in de wagen zouden zijn aangetroffen en suggereerde dat de de Nederlandse militairen mogelijk een vergissing hebben begaan.

Het incident deed zich voor nabij het Nederlandse Camp Smitty bij de plaats As–Samawah.

Franse politie pakt joyriders van 13 en 10 op

Icoon Buitenlands nieuwsDe Franse politie heeft in Marseille twee jongens van tien en dertien jaar oud gearresteerd wegens joyriding. De twee zaten achter het stuur van een Mercedes met Duitse nummerplaat en werden opgemerkt door een politiepatrouille, omdat ze gevaarlijk reden. Deze agenten zetten vervolgens de achtervolging in, waarna de kinderen de snelweg opreden. Pas na een kwartier kwam het voertuig tot stilstand.

Achter het stuur zat de 13-jarige Tony, met naast hem de 10-jarige Bruno. De kinderen hadden niets bij zich waarmee ze geïdentificeerd konden worden. Volgens de kinderen zelf maakten ze deel uit van een Joegoslavische zigeunergroep, die daar in de buurt zou verblijven. De politie kon de ouders echter niet vinden, waardoor het jongste kind in een tehuis is geplaatst en het oudste kind binnenkort voor de jeugdrechter moet verschijnen.

Bisdom wil seksschade verhalen op Aegon

Het bisdom Rotterdam van de rooms-katholieke kerk wil een schadeclaim die betaald is aan een meisje verhalen op verzekeraar Aegon. De schadevergoeding werd betaald omdat een priester het kind seksueel had misbruikt. Volgens het bisdom betreft het hier een bedrijfsongeval, en moet Aegon betalen.

Verzekeraar Aegon is niet van plan om aan de eis van de kerk te voldoen. Daarom heeft het bisdom nu een rechtszaak aangespannen tegen de verzekeringsgigant.

Het bisdom betaalde in 2000 aan de toen 18-jarige vrouw 100.000 gulden. Ze was zes jaar daarvoor, op 12-jarige leeftijd, slachtoffer van ontucht door een Rotterdamse priester. De geestelijke is daarvoor strafrechtelijk vervolgd en veroordeeld.

Het bisdom claimt de vergoeding omdat het indertijd bij de verzekeraar een WA-verzekering had. Een dergelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die door werknemers wordt toegebracht aan derden. De kerk voert aan dat het misbruik door de priester in werktijd van de geestelijke plaatsvond. Tevens gebeurde de ontucht in een werkruimte van de kerk. Er is verder verband tussen het pastorale werk en het risico dat een werknemer zich kon vergrijpen, aldus de kerk. Aegon heeft steeds gesteld dat de verzekeringen nooit zijn bedoeld voor kosten die voortvloeien uit seksueel misbruik van werknemers. Pas in 2001 is dat overigens expliciet in de polissen van alle verzekeraars opgenomen.

[update] 2 jaar eis en tbs tegen pedoseksueel

Twee jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging, dat hoorde de 42-jarige René G. gisteren tegen zich eisen wegens het verkrachten en zwaar mishandelen van de 11-jarige Jeffrey uit Heenvliet. Hij takelde het jochie vorig jaar zo zwaar toe bij de zandafgraving in Zwartewaal, dat Jeffrey blijvend hersenletsel heeft opgelopen.

G., inwoner van Hellevoetsluis, is zelf vader van drie kinderen. Tegen de rechter zei hij dat het ''blijkbaar in me zit''. Verder had hij geen verklaring voor zijn gruweldaden. De verdachte is als kind zelf seksueel misbruikt door een buurman, en zou daar zijn pedofiele neigingen aan hebben overgehouden. Hij vroeg wel vaker aan jongens op straat of ze hem oraal wilden bevredigen.

De ouders van Jeffrey eisten een schadevergoeding van 58.000 euro van de Hellevoetse havenarbeider. G. liet indertijd de bewusteloze Jeffrey meer dood dan levend achter. Het jongetje werd pas uren later door omstanders gevonden. Hij lag twee weken in coma en heeft sindsdien ernstig hersenletsel. Hij lijdt aan spraakstoornissen, kan maar moeilijk lopen en vertoont ernstige gedragsproblemen. Het is uiterst twijfelachtig of Jeffrey ooit weer thuis zal kunnen wonen. Uitspraak over 14 dagen.

Update 06:30
De zussen van de verdachte die bij de rechtszaak aanwezig waren hebben met stijgende verbazing naar de conclusies van het Pieter Baan Centrum (PBC) geluisterd. Dat stelde dat René G. een ongelukkige jeugd heeft gehad en in zijn jeugd seksueel is misbuikt. Volgens hen is daar niets van waar. De zussen zeggen dat hij door hun ouders juist altijd voor is getrokken omdat hij met een hersenbeschading is geboren. Hij zou bovendien altijd al agressief gedrag hebben vertoond.

De twee gezusters wijzen erop dat hun broer in 1985 al eens is veroordeeld voor seksueel misbruik. Volgens hen gaat hij na zijn vrijlating toch gewoon weer door. Wat hen betreft mag hun broer nooit meer vrijkomen. ''Ze mogen hem van mij ophangen, zo vlug mogelijk'', aldus een van de zussen G.

-
Bij TV Rijnmond is een gesprek te beluisteren met de zusters. (rechts in het lichtblauwe vlak).

Blikseminslag doodt 31 schuilende koeien

Icoon Buitenlands nieuwsEen Deense boer heeft 31 van zijn 85 koeien verloren door een blikseminslag. Het incident deed zich dinsdag voor in Jutland (270 kilometer ten westen van Kopenhagen) De bliksem sloeg in op een boom, waaronder de runderen op dat moment beschutting zochten voor de regen. ''Toen ik naar de stal liep om de overgebleven koeien te melken, kwamen de tranen. Het is verschrikkelijk'', aldus boer Kurt Nielsen.

SubheaderVolgens dierenarts Johannes Kejser waren de dieren op slag dood. De Deense verzekeringsbond meldt dat het de zwaarste tol van een enkele bliksemflits onder boerderijdieren in Denemarken betreft. Volgens Nielsen heeft zijn verzekeringsmaatschappij toegezegd de schade die hij heeft opgelopen te compenseren. Het Deense Metrologische instituut heeft dinsdag in midden Denemarken in totaal 5.808 bliksemslagen geregistreerd.

Kale man verkoopt hoofd

Icoon opmerkelijk nieuwsKaal zijn heeft zo zijn voordelen. Een 21-jarige kale Amerikaan, Jeremy Martin, heeft een plan bedacht om makkelijk geld te verdienen. Hij is bereid zijn kale hoofd als advertentieruimte te laten gebruikten, mits hij daar minimaal 60.000 dollar voor krijgt.

In ruil voor het geld van de hoogste bieder, zal de man het gewenste logo op zijn kale hoofd laten tatoeëren en het logo één jaar lang op zijn auto zetten. Hij zal levenslang een wandelend reclamebord zijn, maar dat lijkt de man niet te deren.

Intussen is de man al door 1.100 mensen potentiële klanten benaderd, maar nog geen enkel bedrijf heeft geboden. Martin is echter hoopvol. ''Ik denk dat niemand de eerste persoon wil zijn die zoiets nieuws probeert.'' Hij peinst er niet over zijn prijs te verlagen. ''Met minder dan 60.000 kan ik niet tevreden zijn, het is tenslotte voor de rest van mijn leven,'' aldus de man.

Subheader
Martin zal het logo levenslang boven op zijn hoofd dragen

Verschillende snelwegen afgesloten na branden

junkieXXXL en Re_plaY hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsDe politie heeft de afgelopen dagen op last van de brandweer twee keer een snelweg moeten afsluiten wegens brand. Woensdagavond moest de snelweg A7 tussen de afslagen Marum en Niebert worden afgesloten wegens brand in een naast de weg gelegen woning. Gisteravond vloog een hydraulische kraanwagen in brand, die vlakbij een tankauto stond, waardoor een deel van de snelweg A15 (Nijmegen - Rotterdam) werd afgesloten wegens explosiegevaar.

De brand in het huis, waarbij hevige rookontwikkeling ontstond, kreeg de brandweer na anderhalf uur onder controle, waarna de weg weer open ging. Of er asbest is vrijgekomen is nog niet bekend. De kraanwagen kon na ruim een uur worden geblust, de brandweer had er een schuimkraag omheen gelegd. De snelweg richting Rotterdam werd enkele uren geleden weer vrijgegeven. Bij beide branden zijn geen gewonden gevallen.

OS: Coach geschorst na slaan judoka

Icon Sport - OS Athene 2004De Zuid-Koreaanse judobond heeft door een oplettende journalist een Koreaanse coach geschorst. De journalist zag dat de coach, Suh Joung-bok, zijn judoka, Ye Gue-rin, sloeg nadat ze een partij had verloren, waarna hij dit meldde bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Nadat het IOC en de Internationale Judofederatie (IJF) om opheldering hadden gevraagd besloot de bond Joung-bok te schorsen en excuses aan te bieden voor het gedrag van de coach. ''De Koreaanse coach is onmiddellijk verwijderd van de Spelen door zijn nationale bond en, na de zaak te hebben onderzocht, steunt het IJF die beslissing'', aldus een woordvoerder. Of er na de Spelen sancties volgen tegen de coach is nog niet duidelijk.

Tief op met je Maroon 5!

Maroon 5; wie kent ze niet? De persoon die beweert er nog niets van gehoord te hebben, is wereldvreemd of leeft onder een zwerfkei ter grootte van Neptunus. Met een single genaamd Harder To Breathe wilde het niet lukken, maar zij kregen een hertentamen. Een tweede kans in de vorm van de inmiddels doodgedraaide hitsingles This Love en She Will Be Loved. Dat het hits zouden worden, kan ook niet anders met een airplay van enkele uren per dag op de vaderlandse radio en televisie.

Man bindt 'lastige' vrouw achter motor

psv had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Een 45-jarige inwoner van Zierikzee heeft donderdag een 42-jarige vrouw achter zijn motor gebonden en afgeleverd bij het politiebureau.

De man was eerder die dag al op het bureau geweest om zijn ongenoegen kenbaar te maken over de overlast die de vrouw in de buurt veroorzaakte. Maar omdat dit weinig effect had besloot hij haar achter zijn motorfiets te binden en haar zelf naar het bureau te brengen. De vrouw hield hieraan een hoofdwond over en is naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek.

De motorrijder is ter plekke aangehouden wegens het opzettelijk toebrengen van letsel en in verzekerde bewaring gesteld. Over de vrouw kwamen al vaker klachten binnen, zo liet de politie weten, daarom zal hulpverlening worden ingeschakeld.

Verstuikte enkel Van der Vaart

Rafael van der Vaart heeft aan zijn optreden in Oranje van afgelopen woensdag een verstuikte enkel overgehouden.

De schaduwspits liep in de wedstrijd Zweden-Nederland al binnen vijf minuten een blessure op toen 'ploeggenoot bij Ajax' Zlatan Ibrahimovic op zijn rechtervoet ging staan. Daarop verzwikte Van der Vaart zijn enkel. Hij werd vervolgens snel vervangen.

Gister liet de Ajacied zich daarop nog kritisch uit over het spel van Zlatan. De blessure is verder niet al te ernstig. Hij zal waarschijnlijk alleen het competitieduel van komend weekeinde (thuis tegen NAC Breda) moeten missen.

Laatste reviews en specials
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
©FOK.nl e.a.