Blinde man geflitst voor rijden 154 km per uur

BobbyDrake had ons via de nieuws-submit te melden:

De 55-jarige Spanjaard Domingo Merino is geflitst voor te hard rijden, en wel met een snelheid van 154 kilometer per uur. Op zich niet zo heel bijzonder, maar in dit geval wel; hij is namelijk zo goed als blind.

Ook al heeft hij nog een klein beetje gezichtsvermogen in ÚÚn oog, dit is zo weinig dat dit wettelijk gezien kan worden omschreven als blind. Een rechtbank in Barcelona stelde dit in 1996 vast, nadat Merino zijn gezichtsvermogen verloor bij een ongeluk.

De snelheidsovertreding waarvoor Merino moest voorkomen dateert alweer uit 1998, maar de reden dat dit voor de rechter is gebracht, is het feit dat de verzekeringsmaatschappij die hem in 1996 een schadevergoeding van omgerekend 540.000 euro had uitgekeerd wegens het verlies van zijn gezichtsvermogen, het vreemd vond dat de man met zo'n snelheid was gepakt. Zij meenden daarom dat Merino had gelogen over zijn blindheid.

Na een hernieuwd onderzoek kwam de rechter opnieuw tot de conclusie dat Merino aan ÚÚn oog totaal blind is en dat hij met het andere zo weinig kan zien dat hij "in de zin van de wet blind is". Merino heeft zich dus niet schuldig gemaakt aan oplichting en hij mag zijn schadevergoeding houden. Wel waarschuwde de rechter hem wel nooit meer zelf een auto te besturen.