Donner weigert uitlevering aan de VS

De Amsterdamse Surinamer Kenneth Muskiet is dolgelukkig. De Verenigde Staten wilden hem al jaren uitgeleverd hebben omdat ze in hem een groot XTC-kopstuk zagen. Minister Piet Hein Donner van Justitie heeft nu echter besloten dat Muskiet niet zal worden uitgeleverd.

De ellende voor Muskiet, een clochard-achtige muzikant/schilder, begon jaren geleden toen hij een Amerikaan leerde kennen, die hij geheel tegen zijn gewoonten in, tijdelijk onderdak verleende in zijn eigen woning. Op de dag dat deze Amerikaan terugging naar de States heeft hij Kenneth gevraagd om een pakketje voor hem te posten, waarop Kenneth zonder na te denken zijn eigen naam en adres bij de afzender heeft vermeld. Het pakketje bevatte echter XTC, en zo begon voor Muskiet een hel.

De Nederlandse rechter veroordeelde hem in 2001 tot een gevangenisstraf, en in de VS zeiden de ontvangers in ruil voor strafvermindering dat Muskiet de leider was van een XTC-bende.

De afgelopen tijd besteedden diverse media, waaronder het tv-programma NOVA, uitgebreid aandacht aan deze zaak. Ook een groep vrienden van Muskiet, onder wie Geert en Trijntje Oosterhuis en Hans Dulfer, zetten zich in voor de muzikant.

De reden dat minister Donner Muskiet niet wil uitleveren aan de VS ligt in het feit dat de minister de Amsterdammer psychisch niet in staat acht de rechtsgang aldaar te doorstaan. In een psychiatrisch rapport wordt Muskiet omschreven als zwakbegaafd en niet opgewassen tegen 'de bijzondere hardheid van de uitlevering'.

Tot nu toe zijn zo'n 20 personen aan de VS uitgeleverd die vanuit Nederland naar Amerika smokkellijnen zouden hebben opgezet. Het komt maar sporadisch voor dat justitie uitlevering weigert.


Muskiet, niet naar de VS


-
Website over Kenneth Muskiet.