Rutte: 'Huisbezoek bij bijstandsuitkering'

Staatssecretaris van Sociale Zaken Mark Rutte (VVD) vindt dat gemeenten via huisbezoeken moeten controleren of mensen terecht een bijstandsuitkering krijgen. Volgens de bewindspersoon zou op die manier minimaal 400 miljoen euro aan fraude naar boven kunnen komen, vier keer zoveel als nu.

In Amsterdam vinden al controles aan huis plaats. Het aantal afgewezen aanvragen is daar in het eerste kwartaal van 2004 gestegen van 29 naar 45 procent. In Almere kondigde de gemeente maandag aan met een proef te willen beginnen. Sinds dit jaar zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van de bijstand. Geld dat op deze manier wordt bespaard kan bijvoorbeeld gebruikt worden om werklozen aan een baan te helpen.

Niet dwingend
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is verrast over de oproep van Rutte. De VNG stelt in een reactie dat gemeenten onderling al veel informatie uitwisselen. "Gemeenten zijn sinds dit jaar zelf verantwoordelijk", zei een woordvoerster. Het kabinet kan daarom de maatregel niet dwingend opleggen. Rutte wil binnenkort met de VNG om de tafel om over dit onderwerp te praten.