'Peijs stortte eurogeld op eigen rekening'

Icoon Politiek nieuwsMinister van Verkeer en Waterstaat Karla Peijs (CDA) heeft in de tijd dat ze europarlementslid was geld bedoeld om haar medewerkers te betalen op de eigen rekening laten overmaken. Dat meldt het NRC Handelsblad. Nadat de krant de minister hierover vragen stelde heeft ze het geld teruggestort.

Elk lid van het Europees Parlement krijgt een vergoeding voor het huren van secretariële ondersteuning. Peijs liet dit geld overmaken naar een speciaal in het leven geroepen stichting, van waaruit vervolgens vier medewerkers werden betaald. Eén van deze medewerkers was tevens werkzaam voor CDA-kamerlid Gerda Verburg. De vergoeding hiervoor werd door Verburg op de privérekening van Peijs gestort, en niet op de bankrekening van de stichting. Totaal gaat het om 11.391 euro.

Volgens J. Hofman, penningmeester van de stichting van Karla Peijs, is er sprake van 'communicatiestoornissen'. Hofman zegt dat de eerder opgestelde conceptjaarrekening 2002 wordt aangepast. Gerda Verburg was volgens eigen zeggen in de veronderstelling dat het rekeningnummer van de stichting was. Ze wil niet oordelen over de handelwijze van partijgenote Peijs. Karla Peijs was tussen 2001 en 2003 europarlementslid.

Van der Laan
Ook voormalig europarlementariër Lousewies van der Laan wordt ervan beschuldigd met geld te hebben gerommeld. Van der Laan, inmiddels in de Tweede Kamer voor D66, zou communicatietrainingen voor haarzelf betaald hebben uit de medewerkersvergoedingen. Tevens heeft ze, in strijd met de gedragscode, geen jaarlijkse verantwoording afgelegd over het gebruik van haar algemene onkostenvergoeding.


Karla Peijs
Minister Karla Peijs