PvdA 'pikt' logo Idols en idee SP

Ze vonden het zo'n leuk idee. Europa-kandidaat Edith Mastenbroek als Jerney Kaagman, Wouter Bos als Henkjan Smits. "Drie jonge socialisten presenteerden hun standpunten in de vorm van een rap. De jury vond daar dan iets van. Zoals in Idols." Op de 1-mei-manifestatie van de PvdA presenteerde de Jonge Socialisten (JS) haar eigen versie van het succesvolle programma Idols. 'Ideals'.

Aan toestemming voor het gebruik van een aangepast logo hadden de socialisten niet gedacht. Op het wereldberoemde logo werd het woord Idols vervangen door Ideals. Campagnemedewerker Marco Esser: "Ach nee, het is toch tongue in cheek?" Volgens hem is de actie ook niet moralistisch bedoeld. "Het gaat al te ver als je denkt dat de PvdA idealen belangrijker vindt dan idolen. Nee, het is gewoon leuk."

RTL4 is minder 'amused'. "Het idee en het logo van Idols gebruiken, dat mag sowieso niet", meent woordvoerder Laurens Wolberg. Het gebruik door de PvdA wil hij gaan onderzoeken. "We zijn heel nieuwsgierig en gaan ons er over buigen. Ik kan nog niet zeggen wat we gaan ondernemen. Als het commercieel misbruik is, komen we zeker in actie. Als de PvdA dit als eenmalig geintje heeft georganiseerd misschien niet."

Volgens de website van de Jonge Socialisten wil de jongerenorganisatie van de PvdA echter verder met het initiatief. Aangekondigd worden avonden in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Groningen en een finale op 9 juni. Echt nieuw is het idee overigens niet. Vorig jaar presenteerde de Socialistische Partij een soortgelijke persiflage. Onder dezelfde naam Ideals presenteerden kandidaten voor de SP-verkiezingslijst zich aan een vierkoppige jury. "Heel opvallend, en volstrekt toevallig," denkt Esser. "De SP en wij hebben kennelijk allebei veel idealen."