'Stel opruiing tegen rechtsstaat strafbaar'

In een interview met dagblad Trouw stelt CDA-fractievoorzitter Verhagen dat opruiing tegen de democratische rechtsstaat strafbaar moet worden. Met deze uitspraak reageert hij op de mogelijke juridische beperkingen om bijvoorbeeld op te treden tegen imams die oproepen tot het doden van homo's.

Premier Balkenende kondigde vorige week al aan dat er mogelijk een wetswijziging nodig is om iets aan deze imams te kunnen doen. Deze uitspraken deed hij na de commotie die ontstond na bekendwording van de verkoop van het boek 'De weg van de moslim', dat onder meer in de omstreden El Tawheed-moskee in Amsterdam-West te krijgen is. Daarin staan volgens Balkenende "walgelijke teksten".

Verhagen wil geen verbod op het boek. Hij ziet liever dat groeperingen die hun grondwettelijke vrijheden misbruiken geen beroep meer kunnen doen op deze vrijheden. Verhagen wil dat oordeel niet overlaten aan de politiek. Nederland moet net als Duitsland een Constitutioneel Hof krijgen waar zaken als deze kunnen worden beoordeeld. Verhagen heeft Donner al gevraagd om te kijken of dat in Nederland mogelijk is.