Subsidie-eis: brug Woudsend amper dicht

Kenner had ons via de nieuws-submit te melden:

In het Friese dorpje Woudsend dreigt een echte scheuring tussen de twee helften waarin zij verdeeld is. De brug, die in het midden van de plaats gelegen is, staat namelijk ter discussie als gevolg van een subsidie. De provincie wil namelijk wel subsidie geven voor de aanleg van een rondweg, maar dan alleen als de brug midden in het dorp gesloten is voor wegverkeer als er geen brugwachter is.

De gevolgen voor het dorp zijn niet te overzien, want in het vaarseizoen zal de brug nog maar vijf tot tien minuten te gebruiken zijn voor de dorpelingen. De brug is de enige in de korte omgeving en verbindt de beide dorpshelften aan elkaar.

In Woudsend is geschokt gereageerd op het nieuws. "Zo laat je een dorp doodgaan, dat kun je toch niet doen?" zegt Jeltje Oerlemans van Dorpsbelang "Ik kan helemaal niemand bedenken die hier blij mee is? Behalve misschien de toerist." De dorpsbewoners zullen in hun woongemak ruw worden verstoord: "De kinderen die naar school moeten aan de ene kant en wonen aan de andere kant. De werknemers die even thuis willen lunchen. En de supermarkt, die voor de helft van het dorp moeilijk is te bereiken."