Behoefte aan 120 extra moslimscholen

In Nederland is zeker nog behoefte aan 120 islamitische basisscholen. Dat meldt het AD vandaag op basis van een onderzoek van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Uit een peiling onder allochtonen in een aantal grote steden blijkt dat 30 tot 40% van de Turkse en Marokkaanse ouders hun kinderen het liefst naar een moslimschool zou sturen.

Op dit moment telt Nederland 42 islamitische scholen. Van de 1,5 miljoen kinderen in het basisonderwijs zijn er ongeveer 100.000 van Turkse of Marokkaanse afkomst. Van hen zitten er nu 7.500 op islamitische scholen. Wanneer er 120 scholen bijkomen kunnen er nog 30.000 kinderen terecht op een moslimschool.

Tweede-Kamerleden van PvdA, LPF en D66 zitten niet op deze ontwikkeling te wachten. ''We moeten geen extra energie en geld stoppen in nieuwe islamitische scholen'', zegt D66-Kamerlid Lambrechts. LPF-Kamerlid Kraneveldt vindt het een ‘verontrustend signaal. ''We moeten het moeilijker maken om islamitische, dus bijzondere scholen op te richten.'' PvdA'er Hamer: ''Het is onwenselijk als er zoveel islamitische scholen bij zouden komen. We kunnen het nu niet verbieden, maar het is beter voor de integratie als die kinderen naar bestaande scholen gaan.''

Het CDA heeft er geen problemen mee, en noemt het de vrije keuze van de ouders. ''Wel moeten wel scherp blijven kijken naar de prestaties van islamitische scholen'', zegt CDA-Kamerlid Sterk.

Momenteel wordt nu in zeker tien steden gewerkt aan de oprichting van nieuwe islamitische scholen. Dat zijn Amsterdam, Alkmaar, Delft, Den Haag, Harderwijk, Hilversum, Lelystad, Rotterdam, Utrecht en Vlaardingen. Bovendien ligt er het plan om ook in Den Haag een middelbare islamitische school op te richten.