Turkse eerwraak: zeven jaar cel geŽist

Zeven jaar cel geŽist wegens eerwraak. Dat hangt de 42-jarige Bredanaar van Turkse afkomst, E.T., boven het hoofd. De man kon er niet tegen dat zijn Nederlandse vriendin na zes jaar een punt achter hun relatie zette.

De officier van justitie, mr. D. Jeras, sprak tijdens de hoorzitting over eerwraak. Zo betoogde Jeras voor de rechtbank:

"Toen de bloemen, brieven en bezoekjes haar niet op andere gedachten brachten, schafte E.T. zich in Brussel een vuurwapen aan. Om haar door de benen te schieten", motiveerde de officier van justitie. "Immers, de vrouw had hem zwaar beledigd door bij hem weg te gaan. De verdachte meende dat hij geen overhemd was dat je kan dragen en weer weg kan gooien." Zo omschreef de officier de gevoelens van T.

Het drama speelde zich op vijf mei jongstleden af. Toen deed T. datgene wat hij al weken had geroepen: zijn ex-partner in haar flat in de Haagse Beemden opwachten om haar vervolgens door de knieŽn schieten. Een zoon van de vrouw verklaarde voor de rechtbank dat T. ook gericht op hťm schoot en in de periode daaraan voorafgaand de hele familie met de dood had bedreigd.

Dit hele verhaal is voor officier Jeras genoeg reden om zeven jaar celstraf te eisen. Hij heeft geen moment de aangiften van de slachtoffers in twijfel getrokken. De officier kreeg nul op het rekest toen hij de rechtbank gisteren vroeg om de zaak uit te stellen voor psychiatrisch onderzoek van verdachte.

De advocaat van de verdachte in kwestie, mr. E. Thomas, vind de strafeis buiten proporties. Hij gaf aan dat de straf hoogstens de helft kan zijn. Zo zou het vermeende schietincident klinkklare onzin zijn."CliŽnt stopte vijf patronen in het pistool. Op de plek waar mevrouw beschoten is, zitten vijf inkogelinslagen in het beton. Het is dus onmogelijk dat T. nog op de zoon schoot."

De advocaat van de verdachte betoogde verder dat er voor alle bedreigingen geen concrete bewijzen zijn. Hij kon zich voorstellen dat justitie graag aanvullend onderzoek wilde. "Maar daar is in deze tijd van Donnerisme kennelijk geen tijd voor. Alles staat in het teken van snelheid en efficiency. Tempo, tempo, tempo, lijkt het credo in de rechtspraak."

_
Uitspraak is over twee weken.